MCQs on Physical Education -15

1. Arrange the following phases of action of discus throw according to their sequence of 

    execution from the code given below:

I. Release action

II. Rotation

III. Release stance

IV. Preliminary swing

Codes:

(A) IV, II, III, I

(B) II, III, I, IV

(C) III, I, IV, II

(D) I, IV, II, III

Answer: (A)


2. Intrinsic motivation include

I. Knowledge

II. Praise

III. Accomplishment

IV. Awards

Find the correct combination:

(A) III & IV

(B) II & I

(C) I & III

(D) IV & II

Answer: (C)


3. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India.

I. Sports Authority of India, New Delhi.

II. All India Council of Sports.

III. Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior.

IV. YMCA College of Physical Education, Madras.

Codes:

(A) IV, II, III, I

(B) III, IV, I, II

(C) I, IV, III, II

(D) II, I, IV, III

Answer: (A)


4. Match List-I with List-II using the codes given below:

List – I List - II

I. National teaching aid 1. Television

II. Extracurricular teaching aid 2. Model

III. Audio-visual teaching aid 3. Camp

IV. Visual teaching aid 4. Museum

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 2 3 4 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): The tremendous growth of interest in sport and fitness in our society has resulted in increased career opportunities for qualified physical educators.

Reason (R): Modern fast living is a hindrance to mass participation in sport.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


6. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                                                                List - II

I. Physical Barriers to Communication                                     1. Difference

II. Personal Barriers to Communication                                   2. Distance

III. Language Barriers to Communication                               3. Relationship

IV. Status Barriers to Communication                                     4. Symbol

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)


7. Match the tests with their coefficient of validities.

Test Validity

I. Adam Physical Education Scale 1. 0.43

II. Cowell’s social adjustment index 2. 0.93

III. Blanchard Behaviour Rating scale 3. 0.62

IV. Johnson Sportsman Attitude scales 4. 0.77

5. 0.73

Codes:

I II III IV

(A) 5 4 3 1

(B) 4 5 2 1

(C) 4 3 2 1

(D) 5 4 3 2

Answer: (C)


8. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below.

                List – I                                                                                                        List - II

I. The Relation expressed in time between working and 
recovery phases of training. 
                                                                                                                  1. Inter-muscular Co-ordination
  
II. The result of a correct alternation between stimulation &
     regeneration between work and rest.                                          2. Intramuscular Co-ordination

III. The interaction of various muscular groups during 
       performance.                                                                                 3. Adaption Process

IV. The interaction of the neuromuscular units which 
        simultaneously take part in the task.                                      4. Density of Training

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 4 2

(B) 1 3 4 2

(C) 4 1 3 2

(D) 4 3 1 2

Answer: (D)


9. Match List-I with List-II and select the correct option from the codes given below:

            List – I                                                 List - II

I. Muscle spindle                                     1. Actin fibre

II. Triad                                                    2. Oxygen

III. Z-line                                                 3. Calcium ions

IV. Myoglobin                                         4. Stretch reflex

5. Myosin filament

Codes:

I II III IV

(A) 5 1 4 2

(B) 4 3 1 2

(C) 1 5 4 3

(D) 3 1 4 2

Answer: (B)

            
10. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:

            List – I                                     List - II

I. Beliefs                                         1. Behaviour

II. Cognitive ability                     2. Attitude

III. Emotional ability                 3. Perception

IV. Aggression                             4. Autoregulation

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 1 2 3

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog