MCQs on Physical Education -16


1. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                                     List - II

I. Subzero level recreation                         1. Painting

II. Active recreation                                  
 2. Watching TV

III. Passive recreation                                 3. Gambling

IV. Creative recreation                               4. Playing

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 2 4 3 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (A)


2. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                         List - II

I. Asthemic                         1. Short, fatty

II. Athletic                         2. Lin and thin

III. Pyknic                         3. Well-built with proportionate musculature

IV. Dysplastic                  4. Badly formed

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 2 3 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)


3. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                         List - II

I. Exteroceptor             1. Receptors receiving internal stimulation.

II. Proprioceptor         2. Receptors receiving external stimulation.

III. Interoceptor         3. Receptors responding largely to injurious stimuli.

IV. Nociceptor             4. Receptors receiving stimulation from within the body

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 2 1 4 3

(C) 2 3 1 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (A)


4. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                         List - II

I. Law of Inertia                                     1. Reaction Force

II. Law of Acceleration                         2. Elasticity

III. Law of Action and Reaction         3. Concept of Force

IV. Law of Rebound                             4. Momentum

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 4 1 2 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)


5. Given below are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R).

Assertion (A): Criterion referenced test are used to interpret, obtained subject’s score through their comparison with some pre-determined standards.

Reason (R): They establish minimum expected learning requirements of a content area and thus tend to encourage closed convergent thinking.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and

(R) is right explanation of (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and other as 

Reason (R).

Assertion (A): Maximum strength is a function of the intensity of an impulse and its frequency.

Reason (R): The maximum strength that an athlete can produce depends upon the biomechanical characteristics of a movement and the magnitude of contraction of the muscles involved.

In context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of(A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): It is difficult for a coach to accurately estimate a sportsperson’s level of competitive state anxiety.

Reason (R): Coach believes that the sportsperson is suffering a decrement in performance due to elevated competitive state anxiety.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).

Assertion (A): Psychological core of personality is the most basic level of personality.

Reason (R): Psychological core is dynamic and external and constantly make adjustment to the environment.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): Health is the condition of being sound in body, mind or spirit, especially freedom from physical disease or pain.

Reason (R): Health education aims to develop the sense of civic responsibility in the individual.

In the context of the statements which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): The original noble idea of Coubertin to develop international understanding and good will among youth of the world has not been attained so far.

Reason (R): Organisers have used Olympic Games to establish their economic power and political supremacy instead of translating the noble idea of Coubertin.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog