MCQs on Physical Education -24



1. N.I.S. was established in

(A) 1957

(B) 1960

(C) 1962

(D) 1964

Answer: (B)


2. Biological foundation of Physical Education involves

I. Motor learning

II. Sex characteristics

III. Body type

IV. Personality traits

Find the correct combination:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: (B)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Physical Education is an elective discipline.

Reason (R): Physical Education borrows principles from other allied fields.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


4. In skill learning the information processing model is comprised of four components. 

    Arrange them in sequential order:

I. Decision making

II. Input

III. Feedback

IV. Output

Code:

(A) I II III IV

(B) III IV II I

(C) II I IV III

(D) IV III I II

Answer: (C)


5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

        List – I                 List – II

I. 1936                         1. London

II. 1948                       2. Berlin

III. 1980                     3. Seoul

IV. 1988                     4. Moscow

5. Los Angeles

Code:

I II III IV

(A) 1 2 5 4

(B) 2 4 1 5

(C) 4 3 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)


6. Which organ performs endocrine as well as exocrine functions in human body?

(A) Liver

(B) Kidneys

(C) Pancreas

(D) Gall bladder

Answer: (C)


7. Purpose of systemic circulation is

(I) Supply of O2 and nutrients to all parts of the body

(II) Purification of blood

(III) Bringing CO2 and wastages from all parts of the body

(IV) Removal of urine from blood

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 
    Reason (R).

Assertion (A): Skeletal muscles are called voluntary muscles.

Reason (R): Muscles are machines that convert chemical energy into mechanical work.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


9. Arrange the parts of large intestine (colon) sequentially:

I. Ascending colon

II. Sigmoid colon

III. Descending colon

IV. Transverse colon

Codes:

(A) I IV III II

(B) II III IV I

(C) III II I IV

(D) IV I II III

Answer: (A)


10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

        List – I                 List – II

I. Soleus                     1. Chest

II. Sartorius             2. Upper back

III. Trapezious         3. Lower leg

IV. Pectoralis           4. Across the thigh

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 3 4 2 1

(C) 4 2 3 1

(D) 1 3 4 2

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog