MCQs on Physical Education -25


1. Find the correct answer. Frontal plane divides the body into

(A) Front and back halves

(B) Left and right halves

(C) Upper and lower halves

(D) Inner and outer halves

Answer: (A)


2. Kinetics is the study of

(I) Velocity

(II) Impulse

(III) Acceleration

(IV) Force

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (C)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Most of human body provides mechanical advantages in form of range of motion.

Reason (R): Skeletal lever is a form of human body machine.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)


4. Total movement structure of a squat jump involves the following phases:

I. Going down

II. Take-off

III. Moving up

IV. Landing

Proper sequence of these phases is:

(A) IV I III II

(B) II IV I III

(C) III II IV I

(D) I III II IV

Answer: (D)


5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I List – II

I. Hinge joint 1. Wrist

II. Pivot joint 2. Hip

III. Ball and socket joint 3. Elbow

IV. Gliding joint 4. Neck

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 4 2 1 3

Answer: (C)


6. Which of the following is a secondary law of learning?

(A) Law of readiness

(B) Law of recency

(C) Law of exercise

(D) Law of effect

Answer: (B)


7. Important Personality Theories are:

I. Maslow’s Need Theory

II. Social Learning Theory

III. Trait Theory

IV. Attribution Theory

Codes:

(A) II and III

(B) I and II

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (A)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Team’s performance goes down due to lack of cooperation.

Reason (R): Group cohesion is the togetherness among group members striving for a common goal.

Find the correct answer:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)


9. Cognitive process consists of

I. Sensation

II. Thinking

III. Perception

IV. Problem solving

Identify the correct sequence:

Codes:

(A) I III II IV

(B) II IV I III

(C) IV I III II

(D) III II IV I

Answer: (A)


10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I List – II

I. Inverted U hypothesis 1. Achievement

II. Aggression 2. Autocratic style

III. Leadership 3. Anxiety

IV. Motivation 4. Instrumental

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 1 2

(C) 2 1 4 3

(D) 3 4 2 1


Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog