MCQs on Physical Education -26


1. Development of maximum strength should start at the age of

(A) 8 – 10 years

(B) 11 – 13 years

(C) 14 – 15 years

(D) 16 – 18 years

Answer: (D)


2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Physical education teacher should be highly skillful.

Reason (R): Physical education teacher requires demonstrating correctly the skill being taught.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


3. While constructing time-table for physical education class, the factors to be considered are

I. Head of institution’s preference

II. Convenience of parents

III. Availability of facilities

IV. Availability of Physical Education teacher

Codes:

(A) II and III

(B) III and IV

(C) IV and I

(D) I and II

Answer: (B)


4. Following food components do not produce heat and energy in the body:

I. Protein

II. Vitamin

III. Fat

IV. Minerals

Select correct answer from the code given below:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (D)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): An obese person has BMI more than 30.

Reason (R): BMI indicates the nutritional status of a person.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


6. Health related fitness does not include

(A) Flexibility

(B) Speed

(C) Endurance

(D) Body composition

Answer: (B)


7. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

            List – I                                     List – II

(Vitamin)                                         (Disease)

I. Vitamin – A                             1. Pyorrhoea

II. Vitamin – B                          2. Rickets

III. Vitamin – C                         3. Beri-Beri

IV. Vitamin – D                         4. Night blindness

Code:

I II III IV

(A) 2 4 3 1

(B) 1 2 4 3

(C) 4 3 1 2

(D) 3 1 2 4

Answer: (C)


8. Incomplete recovery is vital in

(A) Continuous method of training

(B) Interval training

(C) Fartlek

(D) Cross country

Answer: (B)


9. Criteria for classification of competition are:

I. Level of competition

II. Age of competitor

III. Mode of organizing competition

IV. Training methodical aspect

Arrange the above criteria in proper sequence:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) II, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (C)



10. Given blow are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Selection of a sport is the first phase for identification of talent.

Reason (R): Talent identification has three phases.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog