MCQs on Physical Education -27


1. Long-term sport training process involves following stages:

I. Basic training

II. Training for high performance

III. Training for maintaining performance

IV. Advanced training

Arrange in proper sequential phases:

(A) I IV II III

(B) I II III IV

(C) I III IV II

(D) I II IV III

Answer: (A)


2. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

                    List – I                                                     List – II

I. High performance                                             1. Tactical action

II. Organization of competition                         2. Talent identification

III. Screening of children                                    3. Training stage

IV. Motor solution of competition task            4. Competition system

Code:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 3 4 2 1

(C) 4 2 1 3

(D) 2 1 3 4

Answer: (B)


3. Close form questionnaire contains questions that call for

(A) Descriptive response

(B) Free response

(C) Short response

(D) Check response

Answer: (C)


4. Hypothesis in research means

I. Intellectual guess

II. Brilliant guess

III. Intelligent guess

IV. Negative guess

Find the correct answer from the following:

(A) I II III

(B) II III IV

(C) I III IV

(D) I II IV

Answer: (A)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): External criticism establishes genuineness and authenticity of data.

Reason (R): Research should get true data.

Find the correct answer from the following:

(A) (R) is true, but (A) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)


6. Identify the correct steps for relevant statistical procedure:

I. Mean values of two groups of data

II. Mean difference

III. Testing significance

IV.‘t’ value

Find the correct answer from the following:

Codes:

(A) II III IV I

(B) I II IV III

(C) III IV I II

(D) IV I II III

Answer: (B)

7.


Answer: (C)



8. Cooper’s 12-minutes Run and Walk test measures:

(A) Agility

(B) Strength

(C) Speed

(D) Cardiorespiratory endurance

Answer: (D)


9. Performance related fitness involves

I. Power

II. Basic endurance

III. Flexibility

IV. Agility

Find the correct combination:

(A) I and II

(B) III and IV

(C) II and III

(D) I and IV

Answer: (A)


10. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is 

        labelled as Reason (R).

Assertion (A): Johnson Basketball test is a standardized test.

Reason (R): Johnson Basketball test evaluates Basketball playing ability.

Find out the correct answer from the code given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog