MCQs on Physical Education -41



1. Four steps for preparing a standardized test are:

I. Preparation of preliminary form

II. Preparation of final form

III. Testing of validity

IV. Testing of reliability

Find out the correct sequence:

(A) I II IV III

(B) I III II IV

(C) III IV I II

(D) II I III IV

Answer: (B)


2. Match List – I and List – II and find out correct combination from the code given below:

        List – I                     List – II

I. Obesity                 1. Mesomorphy

II. Linearity            2. Endomorphy

III. Muscularity     3. Goniometry

IV. Flexibility         4. Ectomorphy

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 4 1 3 2

(C) 1 3 2 4

(D) 3 2 4 1

Answer: (A)

3. Planning Physical Education lesson must emphasize on

(A) Body type of learner

(B) Efficiency of teacher

(C) Time of teaching

(D) Age of learner

Answer: (D)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Physical education teacher should be good in theory as well as practical skills.

Reason (R): Physical education profession provides socioeconomic status.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


5. Match List – I and List – II and select the correct answer from the code given below:
 

            List – I                     List – II

I. Intramural                 1. Visitation

II. Finance                     2. Competition

III. Supervision            3. Reappropriation

IV. Infrastructure         4. Layout

Code:

I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 3 2 4 1

(C) 4 1 3 2

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)


6. Arrange the following phases of presentation technique in correct sequence:

I. Demonstration

II. Explanation

III. Practice and Supervision

IV. Feedback

Find the correct combination:

(A) II III IV I

(B) I II III IV

(C) III IV I II

(D) IV I II III

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other asReason (R).

Assertion (A): Flexion occurs in sagittalplane and around frontal axis.

Reason (R): Frontal axis isperpendicular to sagittal plane.

In the context of above statements,which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but(R) is not the correct explanationof (A).

(B) Both (A) and (R) are right, and (R)is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): For a vertical jump one goes down at first from standing position.

Reason (R): Going down from standing position increases degree of stability.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)


9. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and other as                 Reason (R).

Assertion (A): The adaptability processes occur only when the stimuli reach intensity proportional to the individual’s threshold capacity.

Reason (R): A high volume of work without a minimal intensity does not facilitate organism’s adaptation.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (R) is right, but (A) is wrong.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)


10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other one is                    Reason (R).

Assertion (A): Lactate threshold, when expressed as a percentage of VO2 max is not a best determinant of an athlete’s performance.

Reason (R): In fact lactate threshold is that point in the Intensity of exercise where lactic acid accumulation above resting level starts.

Which one of the following statement is correct?

Codes:

(A) (A) is true and (R) is right explanation of (A).

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not right explanation of (A).

Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog