MCQs on Physical Education -40

1. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                        List – I                                                         List – II

I. Group Environment Questionnaire                     1. Smith Schutz, Small & Ptacek

II. Test of Attentional and Inter personal style     2. Martens

III. Sport Competitive Anxiety test                         3. Robert N. Nideffer

IV. Athletic Coping Skill Inventory                         4. Carron, Brawley & Widmeyer

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: (C)


2. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                List – I                                                         List – II

I. Leadership Scale for Sports                         1. McNair Lorre and Droppleman

II. Profile of Mood States                                 2. Martons, Lander & Lay

III. Competitive State Anxiety Inventory     3. Chelladurai

IV. Sport Cohesive Questionnaire                 4. Martens, Burton, Vealey, Bump & Smith

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 4 2

(B) 2 3 1 4

(C) 1 4 2 3

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Physical Education contributes to the development of physical, mental, emotional and social attributes of the individual.

Reason (R): Each individual today cannot be considered as the activeand creative force of the society.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right and (R) isthe correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Kurtosis is the description of direction of hump ofthe curve of distribution of data.

Reason (R): Normal probability curveis characterized by the mean, median and mode being at the same point.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right and (R)is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Purpose of sports management is to get right things done to achieve the goals.

Reason (R): The fast changing sports scenario calls for sound management training for Physical Educators.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right and (R)is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Placement means thedetermination of the job to whicha candidate is to be assigned andhis assignment to the job.

Reason (R): The dictum of personnel placement is, round peg in square hole and square peg in roundhole.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is wrong, but (R) is right.

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Hypokinetic diseasesare increasing in the society.

Reason (R): Health related careers inthe realm of physical educationhave grown.

In the context of the statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R)is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) right.

(D) Both (A) and (R) wrong.

Answer: (C)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): The curriculum of aschool is the series ofexperiences through which pupilsgo to gain, under the auspices ofthat school.

Reason (R): Curriculum requires tobe updated frequently withdrastic changes.

In the context of the two statements,which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R)is not the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R)is the right explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other asReason (R).

Assertion (A): A teacher must undergo good physical education professional preparation programme to be a successful physical educator.

Reason (R): A successful physicaleducation teacher must be a goodsportsperson.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R)is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)


10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R).

Assertion (A): The concept of simpleanalysis is variance is an extensionof the independent t-test.

Reason (R): Analysis of varianceevaluates the null hypothesisbetween two or more group means.

In the context of above two statements,which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right and (R)is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) isnot the correct explanation of (A).

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog