MCQs on Physical Education -39


1. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

                List – I                             List – II

I. Angular momentum                 1. mgh

II. Force                                         2. w.d / t

III. Potential energy                    3. IW

IV. Power                                     4. ma

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 1 2 3

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (A)


2. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

                List – I                                     List – II

I. Government agencies                1. Night clubs

II. Voluntary agencies                  2. Sports organisations

III. Private agencies                     3. YMCA

IV. Commercial agencies           4. National Park Service
    
Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 1 2

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (C)


3. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

            List – I                     List – II

I. Vitamin D                     1. Scurvy

II. Vitamin B2                 2. Anemia

III. Vitamin B12             3. Skin disease

IV. Vitamin C                 4. Rickets

Codes:

I II III IV

(A) 3 2 1 4

(B) 2 4 1 3

(C) 4 3 2 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)


4. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                List – I                                 List – II

I. Genu Valgum                             1. Flat foot

II. PesPlanus                                 2. Knock Knee

III. Genu Varum                           3. Foot with highlongitudinal arch

IV. PesCavus                                 4. Bow leg

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 1 3

(B) 2 1 3 4

(C) 1 3 4 2

(D) 3 4 2 1

Answer: (B)


5. Match List-I with List-II and select theright option.

                List – I                                             List – II

                (Test)                                          (ReliabilityCoefficients)

I. JCR                                                                 1. 0.89

II. Nelson Handreaction test                        2. 0.93

III. Cooper test                                                 3. 0.91

IV. Sargent Jum                                               4. 0.89

5. 0.78

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 4 2

(B) 5 3 2 4

(C) 3 4 1 5

(D) 4 2 1 3

Answer: (A)


6. Match List-I with List-II and select thecorrect option.

                List – I                             List – II

I. Goniometer                             1. Energy cost

II. Dynamometer                       2. Range of motion

III. Douglas Bag                         3. Blood pressure

IV. Sphygmomanometer         4. Strength

                                                      5. Relative strength

Codes:

I II III IV

(A) 2 5 1 3

(B) 2 4 1 3

(C) 5 4 1 1

(D) 4 5 1 3

Answer: (B)


7. Match List-I with List-II and select thecorrect option from the codes given below:

                    List – I                                     List – II

I. Aldosterone                                 1. Proteinsynthesis

II. Parathyroid                               2. Water balance

III. Anti dieuretic                         3. C++ regulation

IV. Steroid                                     4. Max VO2

                                                        5. Blood pressure

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 5 1

(B) 5 3 2 1

(C) 3 5 4 1

(D) 5 4 2 1

Answer: (B)


8. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                    List – I                                                                                     List – II

I. Length of Bar inParallel Bar                                                                1. 120 cm
    
II. Length of PommelHorse at the top                                                   2. 240 cm

III. Length of Vaultingtable                                                                      3. 350 cm

IV. Length betweenattachment points inhorizontal bar                    4. 160 cm

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 2 4

(B) 1 3 4 2

(C) 3 4 1 2

(D) 3 2 4 1

Answer: (C)


9. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                List – I                                     List – II

I. Top-Management                     1. Humanskills

II. Middle-Management             2. Technicalskills

III. SupervisoryManagement     3. Conceptualskills

IV. SecondaryManagement        4. Additionalskills

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 4 3 2 1

(C) 1 2 3 4

(D) 3 1 2 4

Answer: (D)


10. Match List-I with List-II and select thecorrect option using the code given below:

                List – I                                     List – II

I. Planning                     1. Training andprofessionaldevelopment

II. Staffing                     2. Monitoring

III. Leading                   3. Goal setting

IV. Controlling             4. Conflict resolution

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 3 1

(C) 3 1 4 2

(D) 4 3 1 2

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog