MCQs on Physical Education -43



1. Causal analysis of motion is called:

(A) Kinetics

(B) Statics

(C) Kinematics

(D) Dynamics

Answer: (A)


2. Mass and weight are two dimensions of a matter. Among them:

(A) Mass changes but weight remains unchanged.

(B) Mass is fixed but weight changes.

(C) Both mass and weight are fixed.

(D) Both mass and weight change.

Answer: (B)


3. Milk, butter and ghee provide

(A) Vitamin B and C

(B) Vitamin E and K

(C) Vitamin A and D

(D) Vitamin C and E

Answer: (C)


4. Calorie is a measurement unit of

(A) Liquids

(B) Heat

(C) Solids

(D) Cold

Answer: (B)


5. The deficiency of insulin in the body causes

(A) Rickets

(B) Diabetes

(C) Asthma

(D) Allergy

Answer: (B)


6. Respiratory exchange ratio for carbohydrate is:

(A) 0.95

(B) 1.00

(C) 1.50

(D) 1.45

Answer: (B)


7. The contractile unit of skeletol muscle is:

(A) Sarcomere

(B) Actin and Myosin

(C) Z-line

(D) Myofibril

Answer: (A)


8. Identify from the following list which one is not to be considered as major for professional         preparation:

(A) Leadership

(B) Academic studies

(C) Professional experience

(D) Nature and requirement of the job

Answer: (A)


9. Identify the area which is not required to be successful in teaching profession:

(A) Communication

(B) Instruction

(C) Social service

(D) Human relation

Answer: (C)


10. Reciprocal Innervation means

(A) When agonist muscles contract and antagonist muscles relax / extend.

(B) When agonist muscles contract and antagonist muscles remain static.

(C) When antagonist muscles relax/extend and agonist muscles remain static.

(D) When both agonist muscles and antagonist muscles contract.


Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog