MCQs on Physical Education -44



1. Modern concept of physical education is

(A) Education of the physical

(B) Education for the disabled

(C) Education for the society

(D) Education through the physical

Answer: (D)


2. Planning is a major function of management. It involves:

(A) Setting objectives and communication

(B) Directing and motivating

(C) Goal setting and mission statement

(D) Recruiting and professional development

Answer: (C)


3. Test and measurement helps in

I. Assessment of status

II. Assessing the differences

III. Drawing conclusions

IV. Setting up of objectives

Find the correct combination:

(A) I, II & IV

(B) I, II & III

(C) II & III

(D) II, III, IV

Answer: (B)


4. A guideline for finding a research problem should be to look for:

(A) Basic causes and not just the effects.

(B) The effects and not the causes.

(C) Both the effects and the causes.

(D) Neither the effects nor the causes.

Answer: (A)


5. Descriptive research is concerned with status. Different methods of Descriptive research             are:

(A) Interview, Review, Survey

(B) Review, Survey, Case study

(C) Survey, Case study, Interview

(D) Case study, Interview, Review

Answer: (C)


6. Variability is the degree of difference between each individual score and the central                   tendency. Estimates of variability are:

(A) Range and standard deviation

(B) Mean and standard deviation

(C) Mean and range

(D) Mean and quartile deviation

Answer: (A)


7. Play theories are:

I. Catharsis theory

II. Attribution theory

III. Individual zone of optimal functioning theory

IV. Psycho-analytic theory

Find the correct combination:

(A) I & II

(B) I & IV

(C) II & III

(D) III & IV

Answer: (B)


8. Distance between pommels in pommel horse in gymnastics shall be

(A) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 45 cm

(B) Minimum ≤ 45 cm and Maximum ≥ 48 cm

(C) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 43 cm

(D) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 50 cm

Answer: (A)


9. Arrange the following muscles according to their position in ascending order from the code     given below:

I. Posterior deltoid

II. Rectus abdominis

III. Soleus

IV. Rectus femoris

(A) III, IV, II, I

(B) IV, II, I, III

(C) II, I, III, IV

(D) I, III, IV, II

Answer: (A)


10. Smooth functioning of an organization involves many factors like:

I. Money

II. Material

III. Method

IV. Manipulation

V. Machinery

From the following, find the correct combination of factors of which management is a unified force:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, IV, V

(C) I, II, III, V

(D) I, II, IV, V

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog