MCQs on Physical Education -45

 

1. Load parameters structure for developing maximum strength are:

I. Load should be high

II. Load should be medium

III. Rest interval should be high

IV. Rest interval should be low

Find the correct combination:

(A) I and IV

(B) I and III

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: (B)


2. Vital capacity depends on

I. Alveolar size

II. Capillary network surrounding alveolar walls

III. Max VO2 requirement of the body

IV. Strength of inter coastal muscle

Select the right combination

(A) I, II & IV

(B) I, III & IV

(C) I & III

(D) I & IV

Answer: (D)


3. Slow twitch muscle fibres are characterised by:

I. Greater cross-sectional area

II. Greater Kreb cycle enzymatic capacity

III. Low nerve conduction velocity

IV. Greater glycolytic capacity

Select the right combination

(A) I, II & IV

(B) II, III & IV

(C) II & III

(D) II & IV

Answer: (C)


4. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

                    List – I                                         List – II

I. Personel Management                 1. Disposal procedures

II. Instructional Management       2. Audit and Accounts

III.Financial Management             3. Revision of Curriculam

IV.Material Management              4. Conflict Resolution

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (A)


5. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

            List – I                                 List – II

I. Hydrometry                         1. Fibre type

II. Biopsy                                 2. Age

III. Barometer                       3. Vital capacity

IV. Skeletal x-ray                  4. Atmospheric pressure

5. Body composition

Codes:

I II III IV

(A) 5 1 2 3

(B) 5 1 4 2

(C) 3 5 4 2

(D) 4 1 5 2

Answer: (B)


6. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

            List – I                                                         List – II

(Test/Technique)                                                 (Authors)

I. Progressive Relaxation                             1. Nideffer, R.N.

II. Autogenic training                                   2. Edmond Jacobson

III. Sports competition Anxiety test          3. Schultz & Luthe

IV. Concentration and attention                4. Martens et.al.

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 1 3

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)


7. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                                             List – II

I. Identical element theory         1. Condition affecting transfer generalization

II. Bilateral transfer                     2. Practice effect of learning of one task on another

III. Intent of transfer                   3. Type of transfer of training

IV. Transfer of training               4. Theory of transfer

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)


8. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                         List – II

I. Weight of Handball (men)                 1. 22.4 cm to 22.9 cm

II. Weight of Football                             2. 425 g to 475 g

III. Circumference of cricket ball         3. 22.4 cm to 23.5 cm

IV. Circumference of hockey ball         4. 410 g to 450 g

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 1 3

(B) 2 4 1 3

(C) 4 2 3 1

(D) 2 4 3 1

Answer: (B)


9. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                 List – II

I. Anterior deltoid                 1. Extension of elbow

II. Biceps femoris                 2. Planter flexion

III. Gastrocnemius               3. Flexion of Knee

IV. Triceps                             4. Flexion of shoulder

Codes:

I II III IV

(A) 2 1 4 3

(B) 1 4 3 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)


10. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                         List – II

I. Physical hazards                                 1. Insecurity

II. Chemical hazards                             2. Arsenic

III. Biological hazards                          3. Heat and Cold

IV . Psycho-social hazards                  4. Parasitic agents

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 3 4 2 1

(C) 4 1 3 2

(D) 3 2 4 1

Answer: (D)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog