MCQs on Physical Education -46



1. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:                 

      List – I                                 List – II

I. Agility                             1. Red muscle fibres

II. Speed                            2. Capillary network

III. Endurance                 3. White muscle fibres

IV. Max V02                     4. Neuro muscular coordination

                                            5. Cellular metabolism

Codes:

I II III IV

(A) 3 5 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)


2. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                                             List – II

I. Chronological Age                1. Secretion of Hormones related to puberty

II. Anatomical Age                  2. Psychological Test

III. Physiological Age             3. Growth and development of one’s skeletal system

IV. Mental Age                         4. Recorded in years, months and days.

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 2 4

(B) 4 3 1 2

(C) 1 4 2 3

(D) 2 3 1 4

Answer: (B)


3. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                             List – II

I. Surplus energy theory            1. Lord Kames

II. Cathertictheory                      2. Van Schiller

III. Recapituation theory           3. Stanley Hall

IV . Recreation theory               4. Aristotle

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 3 1

(B) 2 3 4 1

(C) 2 3 1 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)


4. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                     List – II

I. Aerobic exercise                     1. Exercise done in absence of oxygen

II. Anaerobic exercise               2. Length of muscles changes during contraction and relaxation

III. Isotonic exercis                   3. Length of muscles does not change during contraction and                                                                     relaxation

IV. Isometric exercise               4. Exercise done in presence of oxygen

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 1 4 2 3

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)


5. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Evaluation is a process of interpreting the gathered data through various list and measurement techniques.

Reason (R): It is incomplete if the interpretation of the data is not considered in line with the set objectives of the programme.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the right explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (A)


6. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Politics has become an integral part of competitive sport in the world today.

Reason (R): Competitive sport is used at international level to demonstrate national supremacy in ideology and economic sufficiency.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (B)


7. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other one is Reason (R):

Assertion (A): Higher the load, the lower the number of repetitions and rhythm of execution.

Reason (R): Both the number of repetition and rhythm or speed of execution is a function of load.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong but (R) is right.

(D) (A) is right but (R) is wrong.

Answer: (B)


8. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Good posture enables to feel relaxed, comfortable and at ease while efficiently performing different kinds of movements necessary for daily living.

Reason (R): School going children develop bad postures due to improper clothing, bad habit of sitting, reading and writing and carrying heavy school bag.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (A)


9. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): The success of imparting a good lesson depends on the use of appropriate and suitable teaching aids, use of modern gadgets and instructional technology.

Reason (R): Lesson planning involves defining the objectives, selecting and arranging the subject matter and determining the method and procedure.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (A)



10. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Aim of physical education is the all-round development of the personality of the individual.

Reason (R): Logic seeks to provide human beings with a sound and intelligent method of living and thinking.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.



Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog