MCQs on Physical Education -53


1. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                                     List – II

I. Need Achievement Theory                 1. Achievement goals

II. Attribution Theory                             2. Personal and situational factors

III. Competence Motivation Theory    3. Success and failure

IV. Achievement goal theory                 4. Achievement behaviour

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 3 4 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)


2. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                         List – II

I. Professional ethics                             1. Type of school

II. Construction of time table             2. Professional requirement

III. Curriculum planning                     3. Individual difference

IV. Age characteristics                         4. Selection of activities

5. Formal activities

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 4 3

(B) 2 1 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)


3. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                 List – II

I. Milk, Cheese, Yoghurt             1. Carbohydrates

II. Meat, Poultry, Fish                 2. Minerals

III. Vegetables                              3. Protein

IV. Bread, Cereal, Rice               4. Vitamin

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 3 1

(B) 1 4 3 2

(C) 2 1 4 3

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)


4. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                     List – II

I. Malaria                             1. Parasites

II. Dengue                           2. Pancreas

III. Measles                         3. Bacteria

IV. Diabetes                        4. Virus

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 3 4 1 2

(C) 2 1 4 3

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

5.


Answer: (A)



6. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                         List – II

I. Discrete variable                 1. Room temperature, sample size
    
II. Attribute variable             2. Height, weight

III. Continuous variable       3. Age, IQ scores

IV. Controlled variable         4. Sit-ups, Goal scored

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 3 1

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 1 2

(D) 2 1 4 3

Answer: (B)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Kraus-Weber Test                 1. Endurance

II. Harvard Step Test                2. Flexibility

III. Cooper Test                         3. Minimum muscular strength

IV. Scot and French Test         4. Cardio respiratory efficiency

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 3 2 4 1

(C) 2 3 1 4

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)


8. Match the following motor components with their training methods:

    Motor Component Training Method

I. Flexibility 1. Fartlek

II. Endurance 2. Control and Regulation

III. Agility 3. Plyometrics

IV. Strength 4. Post-Isometric input

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 2 1 3 4

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                             List – II

I. Preparatory Period-I             1. Achievement of goals

II. Preparatory Period-II         2. Recuperation

III. Competition Period           3. Development of technique

IV. Transition Period               4. Formulation of conditional and technical base

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 3 1 2 4

(C) 1 2 4 3

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)


10. Match List – I with List – II by using codes given below:

        List – I                     List – II

I. FINA                         1. Football

II. FIDE                       2. Athletics

III. AAFI                     3. Swimming

IV. FIFA                      4. Chess

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog