MCQs on Physical Education -54



1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of

(A) Mark Spitz

(B) Wilson Cherian

(C) Ian Thorpe

(D) Rolland Matthews

Answer: (A)


2. Which one of the following pair is correctly matched?

(A) Impulse is the product of – Force and distance

(B) Sagittal axis is perpendicular to – Sagittal plane

(C) Linear motion is created by – Centric force

(D) Nature of collision during kicking a ball – Perfectly elastic collision

Answer: (C)


3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in

(A) Red Blood Corpuscles (RBC)

(B) White Blood Corpuscles (WBC)

(C) Platelets

(D) Bone marrow

Answer: (A)


4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of

(A) Regular motion

(B) Regularly accelerated motion

(C) Decelerated motion

(D) Irregularly decelerated motion

Answer: (B)


5. Select the correct option:

A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the 
movement is termed as:

(A) Closed skill

(B) Self-paced skill

(C) Mixed paced skill

(D) Externally paced skill

Answer: (B)


6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in

(A) 1956

(B) 1957

(C) 1958

(D) 1959

Answer: (A)


7. Newton’s Third Law of Motion can be primarily used to explain:

(A) Running and jumping

(B) Throwing and catching

(C) Kicking and hitting

(D) Bowling and batting

Answer: (A)


8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

Answer: (D)


9. Transition period in training cycle aims at

(A) Recovery

(B) Peaking

(C) Rehabilitation

(D) Super compensation

Answer: (A)


10. If we toss three coins, probability of three heads will be

(A) 1/8

(B) 2/8

(C) 3/8

(D) 4/8

Answer: (A)



Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog