MCQs on Physical Education -52


1. Arrange the following courses in Physical Education in chronological order as they were 

    started in India:

I. Ph.D.

II. B.P.E.

III. B.P.Ed.

IV. M.Phil

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, II, I

(D) II, IV, III, I

Answer: (A)


2. Arrange the following programmes and institutions in chronological order:

I. National Fitness Corps

II. National Plan of Physical Education and Recreation

III. Lakshmibai College of Physical Education

IV. All India Council of Sports

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) IV, II, III, I

(D) III, I, II, IV

Answer: (C)


3. Find out the right sequence in line of determining the body composition:

I. Weighing of body

II. under water weighing

III. Body density

IV. Fat Percentage

V. Skimfold thickness

Codes:

(A) IV, V, III, I, II

(B) II, III, I, V, IV

(C) V, III, II, I, IV

(D) I, II, III, V, IV

Answer: (D)


4. In Knox Basketball test, sequence of items is as follows:

I. Penny Cup Test

II. Wall Bounce Test

III. Dribble Shoot Test

IV. Speed Dribble Test

Codes:

(A) IV, II, III, I

(B) II, III, I, IV

(C) III, I, IV, II

(D) I, IV, II, III

Answer: (A)


5. Arrange the heptathlon events in order of right sequence:

I. 800 m.

II. Javelin Throw

III. Long Jump

IV. 200 m.

V. Shot Put

VI. High Jump

VII. 100 m

Codes:

(A) II, III, IV, I, V, VI, VII

(B) VII, IV, VI, III, II, V, I

(C) VII, V, VI, III, IV, II, I

(D) VII, VI, V, IV, III, II, I

Answer: (D)


6. Arrange the Grand Slam Tennis Tournaments in the order they are played using the code 

    given below:

I. Wimbledon

II. Australian Open

III. U.S. Open

IV. French Open

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, IV, I, III

(C) IV, III, II, I

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


7. Match list – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Vastus Internus                 1. Knee flexion

II. Biceps Femoris                2. Hip extension

III. Middle Deltoid               3. Knee extension

IV. GluteusMaximus           4. ShoulderAbduction

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 4 2

(B) 1 4 2 3

(C) 4 2 3 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (A)


8. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                             List – II

I. Axiology                                             1. A cultural heritage

II. Competition                                    2. Associative factor for social interaction

III. Sport                                               3. A component of philosophy

IV. Cooperation                                   4. Dissociative factor of social interaction

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                         List – II

I. Platelets                             1. Insulin

II. Low haemoglobin           2. H.D.L.

III. Diabetes                         3. Anaemia

IV. Cholesterol                     4. Thrombocytes

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)


10. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                             List – II

I. Thyroid                                     1. Gland

II. Cytoplasm                              2. Brain

III. Ball and Socket Joint         3. Cell

IV. Medulla                                 4. Shoulder

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 4 2

(C) 4 3 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog