MCQs on Physical Education -51

1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as            Reason (R):

Assertion (A): Type – I error is rejecting the null hypothesis when it is true.

Reason (R): Type – I error arises due to false interpretation of data.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)


2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Agility is an essential component of motor fitness.

Reason (R): Agility is determined by neuromuscular coordination.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Muscular power is a measure of contraction speed of muscle.

Reason (R): Muscular power is determined by the fibre type proportion of the muscle.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Tactics is execution of movements with economy.

Reason (R): It is regulation of one’s action in line of preventing the opponent to regulate his action.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Talent indicators are the products of heredity and environment.

Reason (R): They are the base of performance prognosis.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) and (R) both are right.

(B) (A) and (R) both are wrong.

(C) (A) is right and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is right.

Answer: (A)

6. Make the correct choice from codes given below consulting the Assertion (A) and Reason           (R):

Assertion (A): Management is the dynamic life giving element in every organization.

Reason (R): It is the activating force that gets things done through people.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)


7. Arrange the following mechanical phases of kicking a ball in order of sequence of                         progression:

I. Kicking

II. Stance

III. Back lift

IV. Follow through

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) III, I, IV, II

(C) I, IV, II, III

(D) IV, II, III, I

Answer: (A)


8. Arrange the following events in order of their first appearance in the process of historical        development of games and sports:

I. Gladiatorial combat

II. Olympic Games

III. FIFA World Championship

IV. IPL

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, II, I

(D) IV, III, I, II

Answer: (B)


9. Arrange the following sources of energy for muscular exercise in order of their sequence of        availability:

I. Triglyceride

II. Glycogen

III. A.T.P.

IV. Phosphocreatine

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, I, III, IV

(C) IV, II, I, III

(D) III, IV, II, I

Answer: (D)


10. Arrange the following processes through which a group becomes a team, in correct                     sequential order:

I. Storming

II. Norming

III. Forming

IV. Performing

Codes:

(A) I, IV, III, II

(B) III, I, II, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, II, I, III

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog