MCQs on Physical Education -50




1. Progression of load proceeds

I. Linearly

II. Stepwise

III. Stimulus wise

IV. Circularly

Find the correct combination

(A) I, III

(B) II, IV

(C) I, II

(D) II, III

Answer: (C)


2. Intramural programme creates in students the sense of

I. Mass participation

II. Selfishness

III. Enmity

IV. Maximum involvement

Find the correct combination:

(A) I, II

(B) II, IV

(C) III, IV

(D) I, IV

Answer: (D)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): A runner runs without receiving any force from outside.

Reason (R): Force is the cause of motion.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Physical education emphasizes also in mental development.

Reason (R): Nationalism considers nature as the only reality.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Insulin is ineffective when taken by mouth.

Reason (R): Insulin is destroyed in alimentary canal and size of molecule is too large for intestinal absorption.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Strength of movement produced by a muscle depends upon how close to the joint it is attached.

Reason (R): A muscle attached further away will produce a powerful movement than one attached to nearer the joint.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Autocratic style of leadership is usually task oriented and tightly structured.

Reason (R): Leadership style is responsible for effective decision making in sport.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but

(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as             Reason (R):

Assertion (A): Physical Education is an integral part of education.

Reason (R): Both education and physical education aim at the total development of personality.

In context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)


9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as               Reason (R):

Assertion (A): Health and safety skills can be taught in the school through First Aid and safety education.

Reason (R): School age is the appropriate age to learn First Aid and safety education.

In context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as              Reason (R):

Assertion (A): Osteoporosis disease occurs for the Basket Ball players due to overuse of joints.

Reason (R): Over use of joints the synovial fluid is reduced in the joints.

In context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog