Biology for Competitive Exam - 1

1. Alexander von Humbolt described for the first time ____ 

a. Population growth equation 
b. Law of limiting factor 
c. Ecological biodiversity 
d. Species area relationships

Ans. D. Species area relationships

2. The hot spots of biodiversity conservation are characterized by: 

a. high levels of species richness and low degree of endemism 
b. low levels of species richness and high degree of endemism 
c. low levels of species richness and high degree of endemism 
d. high levels of species richness and high degree of endemism

Ans. D. high levels of species richness and high degree of endemism

3. Which one of the following is not included under in situ conservation? 

a. National park 
b. Botanical garden 
c. Sanctuary 
d. D. Biosphere reserve

Ans. B. Botanical garden

4. The region of biosphere reserve, which is legally protected and where no human activity is allowed is known as _____ 

a. core zone 
b. buffer zone 
c. transition zone 
d. restoration zone

Ans. A. core zone

5. Red data book provides data about __ 

a. Extinct plants only 
b. Endangered animals only 
c. Endangered plants and animals 
d. Extinct plants and animals

Ans. C. Endangered plants and animals

6. Assertion: In tropical rain forests, soil profile is nutrient-rich. 
Reason: Excessive growth of micro-organisms in the soil depletes its organic content. 

(a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion. 
(b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of the Assertion. 
(c) Assertion is true but the Reason is false. 
(d) Assertion and Reason are false

Ans. (c) Assertion is true but the Reason is false.

7. Assertion: Diversity observed in the entire geographical area, is called Beta diversity.
Reason: Bio-diversity decreases from high altitude to low altitude. 

(a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion. 
(b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of the Assertion. 
(c) Assertion is true but the Reason is false. 
(d) Assertion and Reason are false

Ans. (d) Assertion and Reason are false

8. Assertion: Communities that comprise of more species tend to be more stable. 
Reason: A higher number of species results in less animal variation in total biomass. 

(a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion. 
(b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of the Assertion. 
(c) Assertion is true but the Reason is false. 
(d) Assertion and Reason are false

Ans. (c) Assertion is true but the Reason is false.

9. Assertion: Decrease in species diversity occurs as we ascend a high mountain. 
Reason: Decrease in species diversity occurs with increase in altitude due to fall in temperature. 

(a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion. 
(b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of 1 the Assertion. 
(c) Assertion is true but the Reason is false. 
(d) Assertion and Reason are false

Ans. (a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion.

10. Assertion: A stable community should not show too much variation in productivity from year to year. 
Reason: A stable community must be resistant to invasions by the alien species. 

(a) Assertion and the Reason are true and the Reason is a correct explanation of the Assertion. 
(b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of the Assertion. 
(c) Assertion is true but the Reason is false. 
(d) Assertion and Reason are false

Ans. (b) Assertion and Reason are true but the Reason is not a correct explanation of the Assertion.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog