MCQs on Physical Education -59



1. Which one of the following is not a technique of supervision?

(A) Visitation

(B) Get-together

(C) Conference

(D) Workshop

Answer: (B)


2. Physical exercises done with an aim to develop muscle hypertrophy are by nature.

(A) Isokinetic exercises

(B) Aerobic exercises

(C) Anaerobic exercises

(D) Isotonic exercises

Answer: (C)


3. A research proposal consists of:

(A) Introduciton, review of literature and conclusion

(B) Review of literature, methodology and recommendation

(C) Introduction, review of literature and methodology

(D) Methodology, conclusion and recommendation

Answer: (C)


4. Harward step test was constructed in 1943 by

(A) Brouha

(B) Mc Ardle

(C) Written

(D) Kurucz

Answer: (A)



5. Legal disputes now occurring more frequently in sports require sound legal sports 

    management system to resolve dispute. Which of the following is not covered under legal 

    dispute?

(A) Weather

(B) Eligibility

(C) Capricious decision

(D) Constitutional right

Answer: (A)



6. Validity may be of different types such as face validity, concurrent validity and construct 

    validity. Among them establishment of logical validity is included in:

(A) Concurrent validity

(B) Construct validity

(C) Predictive validity

(D) Face validity

Answer: (D)


7. Two groups were tested for abdominal strength endurance using sit-up test. Mean values of 

    the groups in sit-up were 25 and 27.4 respectively. The standard error of the difference 

    between means was 1.2. Calculated t-value was:


(A) 26.2

(B) 1.2

(C) 2.0

(D) 2.4

Answer: (C)



8. The research which involves an in-depth study and evaluation of available information to 

    explain the nature of complex phenomenon is:

(A) Experimental research

(B) Analytical research

(C) Descriptive research

(D) Qualitative research

Answer: (B)


9. A substantial imbalance between demand (physical and psychological) & response 

    capability, where failure to meet demand has important consequences refers to:

(A) Tension

(B) Trait anxiety

(C) Stress

(D) State anxiety

Answer: (C)



10. A measure of the percentage of one’s maximum capacity necessary to perform the exercise 

    is referred as:

(A) Absolute Volume

(B) Absolute Intensity

(C) Relative Volume

(D) Relative Intensity

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog