MCQs on Physical Education -58



1. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological                         origination:

I. NSS

II. NDS

III. NCC

IV. NPFP

Codes:

(A) III, IV, II, I

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Rejection of Null hypothesis when Ho is true – Type-I error

(B) Acceptance of Null hypothesis when Ho is false – Type-II error

(C) Acceptance of Null hypothesis when Ho is true – Type-I error

(D) Rejection of Null hypothesis when Ho is false – Type-I error

Answer: (C)


3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                List – I                         List – II

I. Guts Maths                             1. Sweden

II. Per Henrik Ling                   2. Denmark

III. Franz Nachtegall               3. England
    
IV. Archibald Maelaren         4. Germany

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)


4. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                        List – I                                 List – II

I. Systemic circulation             1. Supply of O2 & Nutrients to all parts

II. Coronary circulation         2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle

III. Pulmonary circulation     3. Purification of blood

IV. Renal circulation             4. Separating urine from blood

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (D)


5. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Insight Theory                         1. Motivation

II. Attribution Theory                2. Aggression

III. Drive Theory                        3. Personality

IV. Psychodynamic Theory     4. Learning

Codes:

I II III IV

(A) 1 4 3 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)



46. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

List – I List – II

(Skill Test for) (Author)

I. Basketball 1. Hyde

II. Archery 2. Brady

III. Volleyball 3. Cornish

IV. Handball 4. Johnson

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                         List – II

I. Weight training method                 1. Speed endurance

II. Interval Training Method             2. Strength

III. Continuous Training Method     3. Power

IV. Plyometric Training Method      4. Basic endurance

Codes:

I II III IV

(A) 2 1 4 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 3 4 2

(D) 4 1 2 3

Answer: (A)


8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                                                                             List - II

I. Teaching career opportunity                                         1. Health Clubs

II. Coaching career opportunity                                      2. Adapted Physical Education

III. Fitness and health related career opportunity      3. Athletic administration

IV. Sports management career opportunity                 4. Commercial Sports Club

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 2 1 4 3

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)


9. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

        List – I                                     List – II

I. Iron                             1. Proper thyroid function

II. Sodium                     2. Development of strong bones

III.Phosphorus             3. Functioning of nervous system

IV. Iodine                     4. Formation of haemoglobin

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (D)


10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                                                     List – II

I. Supervision of instructional programme         1. Recruitment or staffing

II. Supervision of facilities and equipments       2. Performance and honour of athletes

III. Supervision of Personnel                                 3. Time table, class scheduling

IV. Supervision of Records                                    4. Annual maintenance of playfield, 

                                                                                        gymnasium, swimming pool etc.

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog