MCQs on Physical Education -57


1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.

Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

      Reason (R).

Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.

Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) & (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.

Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as      
    Reason (R).

Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.

Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as     Reason (R).

Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.

Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.

Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.

In the context of the above statements, which one of the following is true?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)



7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.

Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (R) is true and (A) is false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (A)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.

Reason (R):‘t’-value to test the level of significance depends on degrees of freedom.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.

Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)



10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as         
        Reason (R):

Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.

Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog