MCQs on Physical Education -56


1. Professional ethics in physical education includes:

I. Dedication to profession

II. Physical efficiency

III. Sociability

IV. Moral values

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (C)


2. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

            List – I                                     List - II

I. Saliva                                             1. Mouth

II. Hydrochloric Acid (HCl)         2. Stomach

III. Bile                                             3. Liver

IV. Insulin                                      4. Pancreas

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 1 4 2 3

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (C)


3. The process of super-compensation involves

I. Optimum level of fatigue

II. Administering load

III. Rest and Recovery

IV. Compensation of energy

Arrange the above in proper sequential order:

Codes:

(A) II, I, III, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


4. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during             interview from the codes given below:

Guidelines:

I. Questions should be ambiguous.

II. Questions should be unbiased.

III. Questions should be relevant.

IV. Questions should be short.

Codes:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) II, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (B)


5. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:

I. Determining status

II. Making comparison

III. Making appreciation

IV. Giving warning

Find out the correct combination from the following codes:

Codes:

(A) I, III

(B) I, IV

(C) II, III

(D) I, II

Answer: (D)


6. Find out the correct sequence from the codes given below:

Following are the main functions of sports management:

I. Controlling

II. Coordinating

III. Planning

IV. Organising

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, IV, II, I

(C) I, II, III, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


7. Use the correct code given below:

Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:

I. Sterno mastoid

II. Trapezius

III. Quadriceps

IV. Gastrocnemius

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


8. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They             are:

I. Influence system

II. Social system

III. Reward system

IV. Power system

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (B)


9. The underlying factors governing training of advanced athletes are:

I. Growth and development

II. Environmental factors

III. Nature and volume of previous training

IV. Talent

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) III, IV

(C) II, IV

(D) I, III

Answer: (B)


10. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential              order from the codes given below:

I. Analysis

II. Information

III. Evaluation

IV. Application

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) IV, I, II, III

(D) II, I, IV, III

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog