MCQs on Disaster Management - 3

1. Mapping method used for tracking wind speed and direction is 

a) Hazard mapping 
b) Mind mapping 
c)Speed mapping 
d) None of these

Answer: (a)

2. Mass killing diseases can be referred as 

a) Biological disaster 
b) Industrial disaster 
c) War disaster 
d)Flood disaster

Answer: (a)

3. Mechanisms established under Disaster Management Act, 2005 include? 

a) National Disaster Management Authority 
b) State Disaster Management Authority 
c) District Disaster Management Authority 
d) All the above

Answer: (d)

4. National Institute of Disaster management is located at? 

a) Pune 
b) Midnapur 
c) New Delhi 
d) Calcutta

Answer: (c)

5. National Institute of Disaster Management publishes a biannual journal titled? 

a) Disaster India 
b) Disaster Mitigation 
c) Disaster & Development 
d) Indian Disaster

Answer: (c)

6. Mock drills exercise to create awareness among people are conducted at 

a) State level 
b) District level 
c) GP/Village level 
d) All of the above

Answer: (d)

7. Report on Training on Search and Rescue for the members of the village Disaster Management Team is prepared by? 

a) Govt. of Manipur 
b) Govt. of Indonesia 
c) Govt. of Uttaranchal 
d) Govt of Kerala

Answer: (c)

8. Richter scale is a 

a) logarithmic scale 
b) calculus scale 
c) volumetric scale 
d)area to vibration ratio scale

Answer: (a)

9. SAARC Disaster Management Centre is at? 

a) Dhaka 
b) Coloumbo 
c) New Delhi 
d) Khatmandu

Answer: (c)

10. Seismic waves during earthquake are recorded and studied with the help of an instrument called as

a) Richter scale 
b) Seismograph 
c) Lithograph 
d) Cardiograph

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email