MCQs on Physical Medicine and Rehabilitation - 8

1:-Which of the following is not a branch of Internal carotid artery ?

A:-Ophthalmic artery
B:-Anterior Choroidal artery
C:-Posterior Communicating artery
D:-Posterior Choroidal artery

Correct Answer:- Option-D

2:-Distal attachment of abductor pollicis longus is to

A:-Base of Distal phalanx of thumb
B:-Base of proximal phalanx of thumb
C:-Base of fist metacarpal
D:-Head of first metacarpal

Correct Answer:- Option-C

3:-Which is the true statement about Post synaptic potentials.

A:-Slow EPSP is due to increased 𝑁+ influx
B:-EPSP is propagated with decrement
C:-An IPSP decreases membrane potential of post synaptic neuron
D:-An IPSP is produced by localized decrease in Chloride transport

Correct Answer:- Option-B

4:-Anatomical dead space is measured using

A:-Fowler's method
B:-Helium dilution method
C:-Bohr's method
D:-Fick's method

Correct Answer:- Option-A

5:-Which is false regarding Physical Activity Ratio (PAR) ?

A:-It is a multiple of BMR
B:-It is used for calculating Physical Activity Level (PAL)
C:-It is also called as Metabolic Equivalent of the Task (MET)
D:-It is measurement of the ratio of volume of carbon dioxide produced: volume of oxygen consumed

Correct Answer:- Option-D

6:-Fastest gait

A:-Swing to
B:-3 point gait
C:-4 point gait
D:-Swing through

Correct Answer:- Option-D

7:-Using the involuntary responses to movement of the head and body for purpose of modifying muscle tone or eliciting movements is seen in

A:-Bobath method
B:-Brunnstrom method
C:-PNF technique
D:-Rood approach

Correct Answer:- Option-A

8:-Most wheel chairs do not have camber more than

A:-8 degrees
B:-12 degrees
C:-16 degrees
D:-20 degrees

Correct Answer:- Option-A

9:-While doing motor nerve conduction studies, the reference electrode is placed

A:-Close to motor point
B:-Close to tendon
C:-Close to origin of muscle
D:-Close to ground electrode

Correct Answer:- Option-B

10:-Inching technique is most commonly used for the diagnosis of lesion of

A:-Sural nerve
B:-Radial nerve
C:-Ulnar nerve
D:-Median nerve

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email