MCQs on Tourism and Tourism Management - 5

1. Which of the following sequential itineraries is/are correct?

I. Honolulu -> Tokyo -> Vancouver -> Oslo

II. Los Angeles -> Washington DC -> Paris -> Dubai

III. Rio de Janeiro -> Cape Town ->Mauritius ->Singapore

IV. Dubai -> Colombo -> Singapore -> Yangon

Codes:

(A) None are correct

(B) II, III are correct

(C) I & IV are correct

(D) All are correct

Answer: (B)

2. This consists of two lists of types of journey and itinerary. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

List – I                                             List – II

a. Round the World        1. BOM -> CCU -> PAT -> IXU

b. One Way                       2. DEL -> JAI -> BOM -> BLR

c. Open Jaw                      3. DEL -> KHI -> DXB -> DEL

d. Circular trip                 4. DEL -> PAR -> WAS -> TYO -> DEL

Codes:

       a    b    c    d

(A) 4    2    1    3

(B) 4    1    2    3

(C) 3    1    2    4

(D) 1    2   3    4


Answer: (A)

3. Assertion (A): Beach Tourism is popular among all types of tourism.

Reason (R): Beach Tourism is a good combination of adventure and leisure activities.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

4. This consists of two lists of Natural Vegetation and Wild Life Sanctuaries/National Parks. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                                                    List – II

(Types of Natural Vegetation)    (Name of Wild Life Sanctuaries/ National Parks)

a. Tidal forest                                     1. Sunder ban

b. Alpine forest                                  2. Dachigam

c. Evergreen forest                            3. Manas

d. Tropical Deciduous forest          4. Mudumalai

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 1 2 3 4

(C) 2 3 1 4

(D) 1 3 2 4

Answer: (B)

5. If a mountaineer ascends a mountain at fast speed, he may suffer Acute Mountain Sickness due to

I. Low Air Pressure

II. Poor Visibility

III. Poor Digestion

IV. Poor Acclimatization


(A) I, II & III are correct.

(B) I & II are correct.

(C) I & IV are correct.

(D) All are correct.

Answer: (C)

6. Which of the following are biosphere reserves?

I. Nanda Devi

II. Nilgiri

III. Simlipal

IV. Dudhwa

(A) I, II & III are correct.

(B) I & II are correct.

(C) I & IV are correct.

(D) All are correct.

Answer: (A)

7. The list consists of two lists of folk dances and their places. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                    List – II

(Folk Dance)         (State)

a. Giddha             1. Assam

b. Lavani             2. Punjab

c. Jatra                3. Maharashtra

d. Bihu               4. West Bengal

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 2 4 3 1

(D) 3 4 2 1

Answer: (B)

8. Identify the sequence of the four Indian hotel chains according to the year of their establishment.

I. Lemon tree group of hotels

II. Oberoi group of hotels

III. Welcome group hotels

IV. Taj group hotels

(A) III, II, IV, I

(B) II, III, I, IV

(C) IV, II, III, I

(D) I, III, II, IV

Answer: (C)

9. Identify the Indian “Café” brand originated from the State of Karnataka competing with the international coffee chains.

(A) Costa Coffee

(B) Coffee Café Day

(C) Barista

(D) Star Bucks

Answer: (B)

10. Arrange the following according to the hierarchy using the code given below:

I. Commis I

II. Executive chef

III. Sous chef

IV. Chef d’ partie

Codes:

(A) IV, III, I, II

(B) III, IV, II, I

(C) I, II, III, IV

(D) II, III, IV, I

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email