MCQs on Tourism and Tourism Management - 6

1. Assertion (A): Air India is facing a huge loss of Rs. 64,000 crores.
Reason (R): It has a very large number of employees.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

2. Assertion (A): Daylight saving time is advancement of standard time by one hour.
Reason (R): All countries located in high latitudes follow daylight saving time concept.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

3. “DND” is a sign to indicate

(A) Do Not Disturb

(B) Door to Door

(C) Double Income No Kids

(D) Do and Done

Answer: (A)

4. Assertion (A): The desire to learn from and experience other cultures heightened awareness of the educational benefits to be gained from travel which led to the Grand Tour era.

Reason (R): Reports of Marco Polo’s travels and adventures continued to heighten interest in travel and trade.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

5. This consists of two lists of the milestones and the development of tourism. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

 List – I (Milestones)

 List – II  (Development of Tourism)

 a. 1760 BC to 1027 BC

1. Shang dynasties established trade routes to distant locations throughout the Far East.

 b. 1100 BC to 800 BC

2. Greeks developed common language, currency and travel services resulting in the emerge of city states which became destinations.

 c. 900 BC to 200 BC

3. Phoenicians developed large sailing fleets for trade and travel throughout their empire.

 d. 500 BC to AD 300 

4. Romans improved roads, legal system, and inns to further travel for commerce, adventure and pleasure.



Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 1 3 2 4

(D) 2 4 3 1

Answer: (C)


6. Assertion (A): The level of tourism interest and activity in a specific area often depends on a combination of both physical and human geography that come together, making certain locations more attractive than others.

Reason (R): Climate also influences the level and type of tourism activity.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

7. Government of India conducts national level hospitality training under the ambit of

(A) National Council for Hotel Management and Catering Technology.

(B) Federation of Hotel and Restaurant Association of India.

(C) Central Board of Vocational and Secondary Education.

(D) Indian Institute of Hotel Management.

Answer: (A)

8. Which one of the following is correctly stated?

(A) Tajmahal Palace Hotels and Resorts are first LEED certified hotel in India.

(B) Vivanta by Taj are the first LEED certified hotel in India.

(C) ITC Gardinea hotel is the first LEED certified hotel in India.

(D) Trident hotel of Oberois is the first LEED certified hotel in India.

Answer: (C)

9. This consists of two lists of the Tax and the Explanations. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

 List – I (Name of Tax)

 List – II (Explanation for Taxes Collected)

 a. Air Transport Tax

 1. A fee assessed by the Central Government to defray customs operations at gateway airports.

 b. International Departure Tax

 2. A charge imposed by an Airport authority to fund an improvement of the infrastructure.

 c. Customer User Fee

 3. A Central tax applied to air transportation within India.

 d. Passenger Facility Charge

 4. A tax assessed by the Indian Government from passengers who depart from India to an international destination


      Codes:

       a b c d

(A) 3 2 1 4

(B) 1 2 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)

10. The fares that must be purchased in advance of the departure date and require travel to originate and terminate at the same point is known as

(A) Individual fare

(B) Group fare

(C) Excursion fare

(D) Transit fare

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email