MCQs on Tourism and Tourism Management - 7

1. Tourists’ behaviour suggested by Cohen in 1979 as

(A) Institutional and Non- Institutional

(B) Venturesome and Pleasure seeker

(C) Impassive and self-confident

(D) Explorer and Drifter

Answer: (A)

2. A car rental site located near the Airport terminal but not directly on the premises of the Airport is called

(A) Drop off point

(B) Pick up point

(C) Off-premises location

(D) Airport terminal

Answer: (C)

3. A ‘pass’ entitling the holder to unlimited rail travel throughout England, Scotland and Wales is known as

(A) Eurail ‘pass’

(B) Britrail ‘pass’

(C) Indrail ‘pass’

(D) Travel ‘passes

Answer: (B)

4. The DND cards in a maid’s trolley belong to

(A) Bathroom supplies

(B) Guestroom amenities

(C) Linen supplies

(D) Room service supplies

Answer: (B)

5. Name the under liner cloth used on a restaurant table.

(A) Slip cloth

(B) Demask

(C) Serviette

(D) Baize cloth

Answer: (A)

6. ARR is the term used in hotel industry for identifying

(A) Average Revenue Rate

(B) Average Rack Rate

(C) Average Room Revenue

(D) Actual Room Rate

Answer: (C)

7. Which places are covered by “the palace on wheels”?

(a) Jaipur

(b) Udaipur

(c) Jodhpur

(d) Agra

(A) (a), (b), (c) are correct.

(B) (b), (c), (d) are correct.

(C) (a), (b) are correct.

(D) All are correct.

Answer: (D)

8. In how many countries ‘Schengen Visa’ is valid?

(A) 17

(B) 18

(C) 22

(D) 25

Answer: (D)

9. Who is the youngest Indian mountaineer to climb Mt. Everest till 2011?

(A) A.B. Vajpai

(B) ArjunVajpai

(C) Arjuna Singh Negi

(D) Santosh Yadav

Answer: (B)

10. Which is the longest train service in India?

(A) Him Sagar Express

(B) Kerala Express

(C) Vivek Express

(D) Varanasi Chennai Express

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email