MCQs on Tourism and Tourism Management - 8

1. Which hill station is not served by Toy Train?

(A) Darjeeling

(B) Coonoor

(C) Mount Abu

(D) Matheran

Answer: (C)

2. Where is the Mousoleum of Emperor Akbar?

(A) Sikandra

(B) Lahore

(C) Delhi

(D) Fatehpur Sikri

Answer: (A)

3. What is the Phobia (fear) of travel?

(A) Tachophobia

(B) Acrophobia

(C) Hodophobia

(D) Androphobia

Answer: (C)

4. Which is not a major seaport on Eastern Coast of India?

(A) Paradip

(B) Visakhapatnam

(C) Ennore

(D) Puri

Answer: (D)

5. Which one of the following is not a classical dance?

(A) Yakshagana

(B) Mohiniattam

(C) Kuchipudi

(D) Manipuri

Answer: (A)

6. The world celebrated the 150th birth anniversary of the creative genius of Bengal in 2011.

(A) Ramakrishna Paramahamsa

(B) Rabindranath Tagore

(C) Sharat Chandra Chattopadhyay

(D) Eswar Chandra Vidhyasagar

Answer: (B)

7. Arunachalesvara temple is considered as one of the oldest and longest temple in the world and is situated in

(A) Tiruvannamalai

(B) Tiruvananthapuram

(C) Tiruchirapalli

(D) Tirupati

Answer: (A)

8. This consists of two lists of historical monuments / sculptures and places. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                                                     List – II

(i) Arjuna’s Penance (Longest Bas relief)     (1) Fatehpur Sikri

(ii) Buland Darwaja                                           (2) Elephanta Caves

(iii) Statue of Trimurti                                       (3) Mamallapuram

(iv) Statue of Bahubali                                       (4) Sravanabelagola

Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (4) (1) (3) (2)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (1) (3) (2) (4)

Answer: (A)

9. The largest Tiger reserve ‘Nagarjuna- Srisailam’ Tiger reserve is located in

(A) Tamil Nadu

(B) Karnataka

(C) Andhra Pradesh

(D) Kerala

Answer: (C)

10. A three letter code designating the type of aircraft used for passenger flight or cargo transport is known as

(A) Hub code

(B) Carrier code

(C) Equipment code

(D) Airline code

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email