MCQs on Tourism and Tourism Management - 9

1. Assertion (A): Outbound Tourism is double than inbound tourism in India.

Reason (R): The competitive pricing strategies of tour operators make the foreign tours attractive and affordable.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

2. This consists of two lists of the Milestones and the development of Tourism. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

 List-I (Milestones)

 List-II (Development of Tourism)

 (i) A.D.1275

(1) Grand tour era made travel a status symbol for wealthy individuals seeking to experience cultures of the civilized world.

 (ii) 14th to 16th centuries

(2) Marco Polo’s travels throughout the far East began to heighten interest in travel and trade

 (iii) A.D. 1613 to 1785

(3) Industrial revolution gives rise to technological advances making travel and trade more efficient

 (iv) 18th to 19th centuries

(4) Trade routes developed as commercial activities grow and merchants ventured into new territories 

         Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (C)

3. Which one of the following statement is correct?

(A) Namakarana is a simple ritual for naming the child

(B) Upanayana is a ceremony of the first tonsure to the child.

(C) Chaula is the thread-giving ceremony to the child.

(D) Annaprasana is the ceremony to uphold vows.

Answer: (A)

4. This consists of two lists of names of Sanctuaries and States, the candidate has to match an item in List – I with an item in the other.

List-I                                     List-II

(Name of Sanctuary)      (Name of State)

(i) Radhanagari              (1) Maharashtra

(ii) Jaladpara                  (2) Assam

(iii) Betla                          (3) Jharkhand

(iv) Manas                       (4) West Bengal

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (4) (3) (2)

(B) (4) (2) (1) (3)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

5. Arrange the following monuments in order in which they appeared.

Use the code given below:

I. Charminar

II. Agra Fort

III St George Fort

IV. Golden Temple

Codes:

(A) IV, III, II, I

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) I, II, III, IV

Answer: (B)

6. Which one of the following statement is not correct?

(A) The temple of Mahadeo is situated in Kashmir

(B) The Jwala Devi temple is in Himachal Pradesh

(C) The Chitrakut temple is in Madhya Pradesh

(D) The Rameshvara temple is on an island between India and Sri Lanka.

Answer: (A)

7. Which one of the following statement is correct?

(A) Ganesh Chaturthi is a very popular festival in Andhra Pradesh

(B) Durga Puja is specially celebrated in Tamil Nadu

(C) Onam is the biggest festival of Kerala.

(D) Pongal festival is celebrated in Karnataka.

Answer: (C)

8. This consists of two lists temples and locations and the candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                        List-II

(Name of Temples)      (Name of Places)

(i) Sri Krishna                   (1) Dwarka

(ii) Sri Jagannath             (2) Udupi

(iii) Shri Vitthala              (3) Puri

(iv) Ranchhor Dasji         (4) Pandharpur

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (1) (4)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (2) (1) (4) (3)

Answer: (B)

9. Which one of the following statement is correct?

(A) Buddha attained Mahaparinirvana at Sarnath

(B) Buddha was born in Kusinagara

(C) Buddha attainted enlightment in Bodhgaya

(D) Buddha delivered his first sermon in Lubinivana

Answer: (C)

10. Assertion (A): No permanent structure can be erected upto 100 metres from the high tide line.

Reason (R): The Coastal Zone Regulation Act (CRZ) 2011 is responsible for conservation of coastal area.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email