MCQs on Tourism and Tourism Management - 10

1. Identify the correct match:


      List-I                       List-II

(i) ITC            (1) International Air Transport Association

(ii) IATA        (2) Travel Agent Association of India

(iii) IATO       (3) Indian Association of Tour Operators

(iv) TAAI        (4) Inclusive Tours by Charter

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (3) (2) (4)

(B) (4) (1) (3) (2)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (3) (2) (4) (1)

Answer: (B)

2. “Aspect Impact Analysis” is conducted in hotels to

(A) Understand the damages caused by pollution

(B) Understand the further impact that may cause to the environment by pollution

(C) Understand the precaution taken to prevent the environment pollution

(D) Understand the impact of pollution on hotel employees

Answer: (C)

3. Identify an International franchise hotel chain

(A) Taj Group

(B) ITC Welcome Group

(C) Marriots

(D) Lemon tree

Answer: (C)

4. “ASDL” (Assymetric Digital Subscriber Lines) will enable the

(A) E-commerce without communication

(B) Resort accommodations, security scanning, passport controls much easier

(C) E-Commerce in real time with interaction there by avoiding the need for travelling

(D) Provide information about destination facilities, infrastructure and transport options.

Answer: (C)

5. “Table d’ hot” is a term related to

(A) Varied buffet services

(B) Fixed number of items in a menu

(C) Choice of items in a menu

(D) Options for guest to prepare their own menu

Answer: (B)

6. Which one is an example of non-marketing trade barrier in tourism marketing?

(A) Cultural barriers

(B) Socio-political barriers

(C) Environmental barriers

(D) Technological barriers

Answer: (B)

7. Which of the segmentation method is based on behavioural correlate?

(A) Demographical Segmentation

(B) Psychographical segmentation

(C) Benefit sought segmentation

(D) Usage segmentation

Answer: (D)

8. Incredible India campaign is an advertising campaign where the copy of the theme is based on

(A) Testimonial evidence

(B) Rationality of offer

(C) Social campaign

(D) Anti-fear campaign

Answer: (A)

9. Marketing information system consists of

I. Analytical Marketing System

II. Internal-record System

III. Marketing Research System

IV. Marketing Intelligence System

(A) I and II

(B) II and III

(C) I, II and IV

(D) II and IV

Answer: (D)

10. ‘Make my trip.com’ is an example of

(A) Infomediary

(B) Intermediary

(C) Direct marketing company

(D) Aggregator

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email