MCQs on Audiology and Speech Language Pathology - 2

1:-____________ is a high, front and unrounded vowel.

A:-/e/
B:-/i/
C:-/a/
D:-/æ/

Correct Answer:- Option-B

2:-_____________ is a disorder in which motor plans are intact but individual motor gestures are disturbed.

A:-Ideomotor apraxia
B:-Ideational apraxia
C:-Apraxia of spech
D:-Buccofacial apaxia

Correct Answer:- Option-A

3:-The Broadman's area number "40" is ____________.

A:-Broca's area
B:-Wernicke's area
C:-Angular gyrus
D:-Supramarginal gyrus

Correct Answer:- Option-D

4:-The two cerebral hemispheres are connected with a mass of white matter called __________.

A:-Arcuate fasiculus
B:-Central sulcus
C:-Corpus callosum
D:-Angular gyrus

Correct Answer:- Option-C

5:-The _____________ act is referred to listener's interpretation of the message.

A:-Illocutionary act
B:-Perlocutionary act
C:-Locutionary act
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

6:-___________ is the primary proponent of behavioristic theory of language acquisition.

A:-Chomsky
B:-Skinner
C:-Osgood
D:-Piaget

Correct Answer:- Option-B

7:-Chomsky's work is recognized as

A:-behavior therapy
B:-cognitive therapy
C:-speech act theory
D:-syntactic theory

Correct Answer:- Option-D

8:-The nativistic theory emphasizes on ____________ component of language.

A:-Pragmatics
B:-Syntax
C:-Morphology
D:-Semantics

Correct Answer:- Option-B

9:-Diagnosis made on the basis of results of inducing symptoms of a suspected disability is

A:-Provocative Diagnosis
B:-Clinical Diagnosis
C:-Instrumental Diagnosis
D:-Team diagnosis

Correct Answer:- Option-A

10:-In _____________ technique there is breaking of a complex or difficult response into smaller more easily learned components.

A:-Recast
B:-Modelling
C:-Shaping
D:-Prompting

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email