MCQs on Audiometry - 6

1:-Word like utterances produced during language development.

A:-Jargon 
B:-Echolalia
C:-Protowords
D:-a) and b)

Correct Answer:- Option-C 

2:-SLI refers to

A:-Speech and Language Impairment 
B:-Specific Language Impairment
C:-Speech and Language Index 
D:-Specific Language Information 

Correct Answer:- Option-B

3:-Phoneme is the unit of speech.

A:-Basic 
B:-Broad 
C:-Blank 
D:-Bright

Correct Answer:- Option-A

4:- is the study of use of the language.

A:-Phonology 
B:-Morphology 
C:-Semantics 
D:-Pragmatics

Correct Answer:- Option-D

5:-Ability to use language appropriately as per demand refers to 

A:-Duality
B:-Performance 
C:-Code switching 
D:-Competence

Correct Answer:- Option-D

6:-Hyponasality occurs as a result of 

A:- Enlarged adenoid tissue in nasopharynx
B:-Velopharyngeal incompetence 
C:-Both of a) and b)
D:-Tonsilitis

Correct Answer:- 
Option-A 

7:-Vital capacity is the volume of air breathed out after the deepest 

A:-Inhalation
B:-Exhalation 
C:-Vocalization 
D:-Breathing

Correct Answer:- Option-A

8:-Consonants are classified based on 

A:-Place and height of tongue
B:-Height of tongue and rounding of lips 
C:-Place and manner of articulation
D:-Manner of articulation and rounding of lips 

Correct Answer:- Option-C

9:-Nature of Language development in a mild mentally retarded will be 

A:-Delayed
B:-Different 
C:-Deviant 
D:-Diverted

Correct Answer:- Option-A

10:-Multiples of fundamental frequency are known as 

A:-Harmonics
B:-Formants 
C:-Spectra
D:-None of a), b), c) 

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email