MCQs on Forensic Science - 13

1. Faeces stains are identified from odour, presence of indigested matter, vegetable fibres and

(A) Stercobilin

(B) Dark brown crystals of choline iodide

(C) Rhombic crystals

(D) All of the above

Answer: (A)

2. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.

Reason (R): As per Locards principle of exchange.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

3. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Incised wound

(D) Laceration

Answer: (C)

4. Lanugo hairs are

(A) Pigmented

(B) Thin and soft

(C) Medullated

(D) Scale pattern is complex

Answer: (B)

5. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.

(A) Thin layer chromatography (TLC)

(B) Gas chromatography (GC)

(C) Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

(D) High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Answer: (C)

6. LSD is derived from which of the following plant?

(A) Cannabis sp.

(B) Papaver Somniferum

(C) Erthroxylum sp.

(D) Clavicepspurpurea

Answer: (D)

7. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for

(A) Paint pigments

(B) Paint oils

(C) Paint solvents

(D) Paint binders

Answer: (B)

8. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.

Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

9. For hardening of plaster of paris cast of foot prints, following substance is added:

(A) Sodium chloride

(B) Sodium carbonate

(C) Talcum powder

(D) Sodium sulphate

Answer: (B)

10. When the temperature of a liquid is raised

(A) Its refractive index increases

(B) Its refractive index decreases

(C) Its refractive index disappears

(D) Its refractive index doesn’t change

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email