MCQs on Forensic Science - 14

1. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes

(A) Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling

(B) Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

(C) Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis

(D) Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Answer: (B)

2. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in

(A) Eyes

(B) Nostrils

(C) Ears

(D) Mouth

Answer: (A)

3. The following are examples of unnatural sexual offences

(i) Sodomy

(ii) Incest

(iii) Buccal coitus

(iv) Bestiality

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (D)

4. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

(A) CrPC 84

(B) CrPC 80

(C) IPC 84

(D) IPC 80

Answer: (C)

5. Match the following:

List – I                                          List – II

a. Inquest                        i. Cross examination

b. Conduct Money         ii. Police

c. Leading Question      iii. Body of evidence

d. Corpus delect            iv. Witness

Codes:

      a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iii ii iv i

(C) iv i iii ii

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

6. Conduct money is paid for

(A) Conducting an autopsy

(B) Chemical analysis

(C) Collecting evidentiary material at crime scene.

(D) Appearing in a court as witness.

Answer: (D)

7. Which of the following types of inquests are presently held in India?

(A) Coroner and Police

(B) Police and Magistrate

(C) Magistrate and Coroner

(D) Police and Medical Examiner

Answer: (B)

8. The scales of hair can be preserved with the help of

(A) Wax cast

(B) Nail polish

(C) Plaster of Paris cast

(D) Plasticine

Answer: (B)

9. The term ‘Expert evidence’ is defined in section

(A) 45, Indian Evidence Act

(B) 131, Indian Evidence Act

(C) 45, Criminal Procedure code

(D) 131, Criminal Procedure code

Answer: (A)

10. Gas chromatography was developed by

(A) G.D. Kohler and K. Thide

(B) Henry and Pascal

(C) Piobert and Pascal

(D) Leduce and K. Thide

Answer:(A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email