MCQs on Forensic Science - 15

1. Musket is a

(A) Muzzle loader

(B) Rifled arm

(C) Carbine

(D) A shoulder firearm with smooth bore barrel

Answer: (D)

2. In bullet projectory the maximum range can be attained if the angle of projection is:

(A) 30°

(B) 45°

(C) 40°

(D) 75°

Answer: (B)

3. The energy of the projectile is calculated by

(A) Mgh

(B) MR

(C) MV2

(D) 1/2 MV2

Answer: (D)

4. Assertion (A): In shotgun, the dispersion of pellets is more in the true cylinder gun than choked gun.

Reason (R): Choking of barrel is not related to dispersion of pellet.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect

(D) Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (C)

5. Dumdum Bullet is so called because :

(A) Tip is chiselled off.

(B) It is made of Cu and Ni.

(C) It is very small bullet.

(D) Its velocity is very high.

Answer: (A)

6. Bertillonage is synonymous term to

(A) Anthropometry

(B) Dactyloscopy

(C) Portrait Parle

(D) Serology

Answer: (A)

7. Sherlock Holmes was a character in the novel of

(A) Arthur Conan Doyle

(B) Agatha Christie

(C) Perry Mason (D) Victor Hugo

Answer: (A)

8. Latent Finger print on electric bulb should be preserved by putting in

(A) Cardboard box

(B) Fixed in a bulb holder in wooden box

(C) In a cellophane bag

(D) Paper bag

Answer: (B)

9. A ridge that forks and forms a complete circle and then becomes a single ridge again is called as

(A) Island

(B) Bifurcation

(C) Fork

(D) Anastomosis

Answer: (D)

10. In India the new Central Forensic Science laboratory is not started at

(A) Ahmedabad

(B) Bhopal

(C) Guwahati

(D) Pune

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email