MCQs on Forensic Science - 16

1. Following is not improvised explosive:

(A) Pipe bomb

(B) Letter bomb

(C) Hand Grenade

(D) Acid bulb

Answer: (C)

2. Match the following:

List – I                                         List – II

(a) Antimony Sulphate    (i) Nitroglycerine

(b) Cordite                          (ii) Nitrocellulose powder

(c) Gun cotton                   (iii) Double base smokeless powder

(d) Dynamite                     (iv) Primer

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

3. Assertion (A): The shortening of barrel increases dispersion of pellets in shot gun.

Reason (R): It produces less pressure inside the barrel.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (B)

4. In XRF spectrometry, the excitation source is

(A) Electron Gun

(B) X-ray tube

(C) Proton gun

(D) Neutron gun

Answer: (B)

5. Electrode less Discharge Lamp (EDL) is used in

(A) Atomic Absorption Spectrometer

(B) Atomic Emission Spectrometer

(C) Infra-red Spectrometer

(D) X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer: (A)

6. Basic requirements of a monochromator are

(A) Resolution

(B) Spectral Range

(C) Dispersion

(D) All of the above

Answer: (D)

7. Following technique provides a unique fingerprint of a chemical structure:

(A) IR Spectrometry

(B) UV Spectrometry

(C) NIR Spectrometry

(D) Visible Spectrometry

Answer: (A)

8. Mass Spectrometry requires the sample to be in:

(A) Liquid state

(B) Vapour state

(C) Solid state

(D) Semisolid state

Answer: (B)

9. Following detector in HPLC generates structural and molecular weight information about the eluted solute:

(A) Electrochemical detector

(B) Fluorescence detector

(C) MS detector

(D) RI detector

Answer: (C)

10. First systematic presentation of Neutron activation analysis method was made by:

(A) Clarke and Overman

(B) Martin and Synge

(C) Henry and Pascal

(D) Piobert and Pascal

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email