MCQs on Forensic Science - 17

1. Dowry deaths are booked under which Section of Indian Law

(A) 320 IPC

(B) 304 A IPC

(C) 304 B IPC

(D) 375 IPC

Answer: (C)

2. The colour of blood in deaths due to burns is

(A) Cherry red

(B) Pink

(C) Blue

(D) Brown

Answer: (A)

3. Multiple parallel superficial cuts criss-crossing each other are suggestive of

(A) Fabricated wounds

(B) Suicidal wounds

(C) Accidentally sustained wounds

(D) Homicidal wounds

Answer: (B)

4. ______ is used as neutron moderator in NAA in TRIGA reactor.

(A) Water

(B) Ethanol

(C) Chloroform

(D) Acetone

Answer: (A)

5. Radioactivity of a substance can be measured by

(A) TCD detector

(B) MCT detector

(C) EC detector

(D) Geiger Muller Counter

Answer: (D)

6. Heroin is easily differentiated from its cutting agents by

(A) Colour/spot test

(B) Thin Layer Chromatography

(C) UV-Vis spectrophotometry

(D) IR spectrophotometry

Answer: (B)

7. Assertion (A): Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning case.

Reason (R): Because either it is vomited out or neutralized by alkalies given as antidotes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (C)

8. In 0.22 Airgun pellet, the minimum velocity required to perforate human skin is

(A) 490 ft/sec

(B) 428 ft/sec

(C) 346 ft/sec

(D) 245 ft/sec

Answer: (D)

9. Assertion (A): Test shell case and questioned shell case can be compared using comparison microscope to establish the identity of the weapon.

Reason (R): Because rifilling marks on shell case are identical.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

10. Rechochet marks are generally found on

(A) Fired cartridge

(B) Pellets entered human body

(C) Bullet striking on stone

(D) Bullet entered human body

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email