MCQs on Forensic Science - 18

1. In which of the method, Hollow-Cathode lamp is used as radiation source?

(A) Atomic absorption spectrophotometer

(B) UV-Vis spectrophotometer

(C) IR spectrophotometer

(D) Raman spectrophotometer

Answer: (A)

2. The Bureau of Police Research and Development is situated in

(A) New Delhi

(B) Lucknow

(C) Chandigarh

(D) Mumbai

Answer: (A)

3. The following persons helped Sir E.R. Henry in ten digit fingerprint classification:

(a) Battley

(b) Hemchand Bose

(c) Herschel

(d) Azizul Haq

Codes:

(A) (b) and (c) are correct.

(B) (d) and (c) are correct.

(C) (b) and (d) are correct.

(D) (a) and (b) are correct.

Answer: (C)

4. Assertion (A): While despatching the exhibit to the Forensic Science Laboratory the sample of the seal used on packed exhibits is also despatched along – with exhibits.

Reason (R): It helps in ascertaining the chain of custody in investigation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

5. The control soil sample should be collected within the distance of _______ of the questioned soil spot.

(A) 1 inch

(B) 3-4 inches

(C) 8 inches

(D) 1 feet

Answer: (B)

6. Arrange the following steps of crime investigation in proper sequence:

(i) Collection and despatch of evidence to Forensic Science Laboratory.

(ii) First Information Report.

(iii) Photography of scene of crime.

(iv) Protection of scene of crime.

Codes:

(A) ii, iv, iii, i

(B) i, iv, ii, iii

(C) ii, iv, i, iii

(D) iii, i, ii, iv

Answer: (A)

7. These are sketching methods in crime scene, except

(A) Rectangular co-ordinate method

(B) Spiral method

(C) Triangular co-ordinate method

(D) Polar co-ordinate method

Answer: (B)

8. Sodium-halide-bromide cell window are used in

(A) IR spectrometry

(B) UV spectrometry

(C) Raman spectrometry

(D) Atomic absorption spectrometry

Answer: (A)

9. In X-ray spectroscopy, atoms are excited by

(A) Direct bombardment with electrons

(B) Bombardment with protons

(C) Irradiation with X-rays of shorter wavelengths

(D) All the above

Answer: (D)

10. Bertrand lens is a part of the following microscope:

(A) Steriomicroscope

(B) Comparison microscope

(C) Polarising microscope

(D) Fluorescence microscope

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email