MCQs on Forensic Science - 3

1. Optical components in UV spectrometer are made up of:

(A) Glass

(B) Quartz

(C) Sodium-Halide Bromide

(D) Plastic

Answer: (B)

2. Conventional electrophoretic techniques resolve allelic products of PGM locus into one of these phenotypes:

(A) 1, 1-2 and 2

(B) 1, 1-1 and 2

(C) 1, 2-2 and 2

(D) 2, 1-1 and 1

Answer: (A)

3. Seminal fluid choline originate from the

(A) Seminal vesicle

(B) Sertoli’s cell

(C) Leydig cell

(D) Prostate

Answer: (C)

4. Assertion (A): Foetal and adult haemoglobin can be differentiated in its globin component.

Reason (R): Because the adult haemoglobin is denatured by alkali while the foetal one is not.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is correct but (A) is incorrect.

Answer: (A)

5. One of the following tests is used to determine the species of origin from blood stain:

(A) Acid phosphate

(B) Teichmann

(C) Fluorescence

(D) Immuno precipitation

Answer: (D)

6. The following typing is used to determine the both sex from a biological specimen:

(A) Mt. STR typing

(B) Amelogenin typing

(C) PCR typing

(D) Y-STR typing

Answer: (B)

7. Richest concentration of choline in the spermatic fluid was determined by

(A) Jhonston (1896)

(B) Davis and Wilson (1974)

(C) Fletcher et al (1935)

(D) Florence (1886)

Answer: (C)

8. Considering mode of administration, poison acts more rapidly when:

(A) Inhaled in gaseous state

(B) Injected intramuscularly

(C) Injected subcutaneously

(D) Applied to skin

Answer: (A)

9. Match the following:

List – I                     List – II

a. Cardiac                 i. Brucine

b. Deleriant             ii. Calotropin

c. Spiral                   iii. Aconitine

d. Irritant                iv. Cannabinoid

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

10. Radioactivity of a substance can be measured by

(A) TCD detector

(B) MCT detector

(C) EC detector

(D) Geiger Muller counter

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email