MCQs on Forensic Science - 39

1. IR spectra fail to distinguish

(A) Tautomer

(B) Enantiomers

(C) Conformers

(D) Stereoisomers

Answer: (B)

2. Match the following:

List – I                                     List – II

(a) Ultraviolet light             i. 2.5 – 25 μ

(b) Visible light                    ii. 2000 – 4000 °A

(c) X-ray                                iii. 4000 – 8000 °A

(d) Near IR region               iv. 0.1 – 100 °A

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) ii i iv iii

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iii i ii iv

Answer: (C)

3. First G.E.Q.D. in India was started at

(A) Kolkata

(B) Shimla

(C) Hyderabad

(D) Delhi

Answer: (B)

4. Juvenile courts are meant for trial of

(A) Mentally ill persons

(B) Foreign citizens

(C) Criminal lawyers

(D) Children below 18 years

Answer: (D)

5. Which of the following courts is not a court of trial?

(A) Chief Judicial Magistrate

(B) First Class Judicial Magistrate

(C) Additional District and Session Judge

(D) Hight Court

Answer: (D)

6. Match the following:

List – I                         List – II

(a) DNA                      i. Osborn

(b) Documents          ii. Hatcher

(c) Ballistics               iii. Landsteiner

(d) Blood                    iv. Jefferys

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii i ii

(D) iv ii i iii

Answer: (A)

7. After collecting the blood stained soil from the scene, it should be sent for examination:

(A) As such without drying

(B) After drying in oven

(C) After drying under fan

(D) After drying under shade

Answer: (D)

8. Prostate-specific antigen is also called as

(A) Proteinase K

(B) Amylase

(C) P30

(D) Ptylase

Answer: (C)

9. Seminal acid-phosphatase is produced in the

(A) Adrenal gland

(B) Prostate gland

(C) Thyroid gland

(D) Pituitary gland

Answer: (B)

10. A bright halo observed near the border of a glass particle immersed in a liquid of a different refractive index is known as

(A) Refractive point

(B) Birefringence

(C) A straight line

(D) Becke line

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email