MCQs on Forensic Science - 40

1. Davidson’s body is found in

(A) Platelets

(B) Neutrophil

(C) Red blood cell

(D) Reticulocyte

Answer: (B)

2. Corpus delecti means

(A) Body of evidence

(B) Corporal punishment for dereliction of duty

(C) Detection of chemical compounds

(D) Exhumation of corpse

Answer: (A)

3. Match the following:

(a) Cephalic index                         i. Age

(b) Carl Pearson’s formula          ii. Disputed sex

(c) Gustafson’s method                iii. Race

(d) Turner’s syndrome                 iv. Stature

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv i ii iii

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

4. Zeroing is

(A) Distance adjustment to strike the bullet at Bull’s eye of target.

(B) Sight adjustment so that the bullet strikes at Bull’s eye of target.

(C) Distance and sight adjustment to strike the bullet at the target.

(D) Firing at the target without any adjustment

Answer: (B)

5. The diameter of 16 bore shot gun is

(A) .729"

(B) .709"

(C) .662"

(D) .579"

Answer: (C)

6. Bullet wipe is a term used for

(A) Wiping of bullet by hand before firing.

(B) Wiping of lubricant, soot or other material from the bullet on skin of body.

(C) Cleaning of bullet after fire.

(D) Sticking of blood on bullet after fire through body.

Answer: (B)

7. Assertion (A): Test bullet and exhibit bullet can be compared under comparison microscope to establish the identity of weapon.

Reason (R): Because firing pin mark on them are identical.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

8. In .177 Air gun, the maximum velocity to perforate skin is

(A) 191 ft/sec

(B) 245 ft/sec

(C) 331 ft/sec

(D) 442 ft/sec

Answer: (C)

9. Thermal fractures on glass sheet are of following type:

(A) Concentric fracture

(B) Wavy fracture

(C) Radial fracture

(D) Tangential fracture

Answer: (B)

10. In the case of firing through windowpane glass, spiral fractures are found on

(A) Side of impact

(B) Other side of impact

(C) Edge of fractured sheet

(D) Edge of the shattered glass

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email