MCQs on Forensic Science - 42

1. 4-R rule is connected with:

(A) Arson

(B) Glass fracture

(C) Fiber

(D) Soil

Answer: (B)

2. A crater – shaped hole in glass is _______ on the side where the projectile entered the glass:

(A) Similar

(B) Narrower

(C) Wider

(D) Irregular

Answer: (B)

3. The most suitable technique for liquid ink individualization is

(A) Reflected light examination

(B) T. L. C

(C) Microscopic examination

(D) Short wave ultra violet light

Answer: (B)

4. The following is considered as part of gait pattern:

(A) Step length

(B) Foot angle

(C) Walking line

(D) All of the above

Answer: (D)

5. Which of the following is the most frequent type of fingerprint pattern?

(A) Arch

(B) Loop

(C) Whorl

(D) Accidental

Answer: (B)

6. When two sets of writings / signatures are exactly superimposing upon each other, that means

(A) one of the sets is result of disguise

(B) one of the sets is result of simulated forgery

(C) one of the sets is result of traced forgery

(D) one of the sets is result of free hand forgery

Answer: (C)

7. Magnetic powders contain which of the following as one of the constituents?

(A) Copper particles

(B) Silver particles

(C) Gold particles

(D) Iron particles

Answer: (D)

8. Kromekote paper method is used in the following:

(A) determining sequence of intersecting strokes

(B) deciphering indented writings

(C) deciphering invisible writings

(D) deciphering erased writings

Answer: (A)

9. The study of fingerprints is also known as

(A) Anthropometry

(B) Dermatology

(C) Dermatoglyphics

(D) Ergonomics

Answer: (C)

10. Preliminary observations of the pooling of blood at the lowest part of the body caused by gravity is

(A) Rigor mortis

(B) Livor mortis

(C) Algor mortis

(D) All of the above

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email