MCQs on Forensic Science - 43

1. Chronograph is an instrument which measures the following in forensic ballistics:

(A) Temperature inside the barrel of gun

(B) Velocity of the projectile

(C) Trajectory of the projectile

(D) Angle of fire of a gun

Answer: (B)

2. Bullet that leaves a visible smoke mark on the flight is called

(A) Fragile bullet

(B) Jacketed bullet

(C) Tracer bullet

(D) Hollow point bullet

Answer: (C)

3. Fibers obtained from animals or plants may also be called as

(A) Synthetic fiber

(B) Natural fiber

(C) Manmade fiber

(D) Regenerated fiber

Answer: (B)

4. Following are the salivary glands found in humans:

(A) Parotid gland

(B) Sublingual gland

(C) Submandibular glands

(D) All of the above

Answer: (D)

5. In which weapon Iron pyrite was used as ignitor?

(A) Percussion lock gun

(B) Wheel lock gun

(C) Flint lock gun

(D) Match lock gun

Answer: (B)

6. To visualise the latent fingerprints, ninhydrin reacts with which of the following ?

(A) Urea

(B) Amino acids

(C) Fatty acids

(D) Sodium chloride

Answer: (B)

7. Cyanoacrylate method can be best used to visualise latent fingerprints on the following type of surfaces:

(A) Non-porous

(B) Porous surfaces

(C) Semiporous

(D) None of the above

Answer: (A)

8. To decipher indented writings, following instrument is used:

(A) Videospectral comparator

(B) Electrostatic Detection Apparatus

(C) Universal Projectina

(D) Comparison Microscope

Answer: (B)

9. Development of a classification system based on single fingerprints is credited to

(A) Henry

(B) Galton

(C) Battley

(D) Faulds

Answer: (C)

10. The book entitled “Classification and uses of fingerprints” is authored by

(A) Francis Galton

(B) Henry Faulds

(C) E.R. Henry

(D) Juan Vucetich

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email