MCQs on Forensic Science - 44

1. Blue colour of PDS kerosene is due to the presence of which dye?

(A) Phenyl azo-naphthol

(B) Dialkyl amino anthraquinone

(C) Anthraquinone

(D) Anthracene

Answer: (B)

2. SEMTEX is a high explosive, which is a combination of the following:

(A) Nitroglycerine and Ammonium Nitrate

(B) RDX and TNT

(C) Dynamite and ANFO

(D) PETN and RDX

Answer: (D)

3. Berdon primer is a primer

(A) within an anvil

(B) without an anvil

(C) in the form of pill

(D) primer in the centre of the cartridge

Answer: (B)

4. The diameter of 8 bore shot gun is

(A) 0.615"

(B) 0.729"

(C) 0.835"

(D) 0.913"

Answer: (C)

5. The trigger pull of service rifle is

(A) 6 – 7 lbs

(B) 9 – 12 lbs

(C) 12 – 15 lbs

(D) 15 – 18 lbs

Answer: (A)

6. Ejector is not found in

(a) 303 Rifle

(b) Musket

(c) Revolver

(d) Automatic pistol

Codes:

(A) (b) and (d) are correct.

(B) (a) and (c) are correct.

(C) (a) and (b) are correct.

(D) (b) and (c) are correct.

Answer: (D)

7. Ridge characteristics can be found in

(A) Palm print

(B) Foot print

(C) Finger prints

(D) All of the above

Answer: (D)

8. Arrange the following in ascending chronological order of their appearance:

(i) Manual type writer

(ii) Laser printer

(iii) Dot-matrix printer

(iv) Inkjet printer

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

9. Match the following:

List – I List - II

a. Watermarks                                   i. Ink examination

b. Poroscopy                                       ii. Fingerprints

c. Thin Layer Chromatography      iii. ESDA

d. Indented writing                           iv. Paper

Codes:

      a b c d

(A) iv ii i iii

(B) ii iv iii i

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

10. Match the following:

List – I                                                                                         List – II

a. Asphyxial death caused by suspension of 
the body by a ligature encircling the neck                         i. Drowning

b. Asphyxial death caused by constriction of 
the neck by a ligature without suspending the body        ii. Smothering

c. Asphyxial death caused due to aspiration of 
fluid into air-passage                                                              iii. Strangulation

d. Asphyxial death caused by closing the external 
respiratory orifices                                                                  iv. Hanging

Codes:

      a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii ii iv

(C) iv iii i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email