MCQs on Forensic Science - 47

1. Which of the following reagents is used to identify the vaginal secretion on the basis of detecting glycogenated epithelial cells?

(A) Benzidene reagent

(B) Periodic acid-schiff reagent

(C) Nessler’s reagent

(D) Iodoplatinate reagent

Answer: (B)

2. The presence of blood in the semen causing pink or reddish colour is known as

(A) Azoospermia

(B) Histospermia

(C) Oligospermia

(D) Hematospermia

Answer: (D)

3. Double helix structure of DNA was reported by

(A) Watson and Crick

(B) Saikai and Mullis

(C) Oswald Avery

(D) Alec Jeffreys

Answer: (A)

4. Individuals who produce A, B and H blood group specific substances in body fluids are called as

(A) Secretors

(B) Non-secretors

(C) Lewis positive

(D) Lewis negative

Answer: (A)

5. In STR loci, the tandem repeat unit consists of

(A) 2-7 bp

(B) 242 bp

(C) 1100 bp

(D) 35 bp

Answer: (A)

6. The major advantage of the SEM includes the following except

(A) Its great depth of field

(B) Its high resolution

(C) Its high magnification

(D) Its ability to polarize light

Answer: (A)

7. Microscopic air packets or vacuoles within the cortex of hair is called as

(A) Ovoid bodies

(B) Protein fibrils

(C) Cortical fussi

(D) Vacuum pockets

Answer: (C)

8. Creatinine in urine reacts with picric acid to form

(A) Di-sodium picrate

(B) Ammonium picrate

(C) Albumin picrate

(D) Creatinine picrate

Answer: (D)

9. Graying hair is as a result of loss of

(A) tyrosinase activity

(B) Proteinase activity

(C) Pectinase activity

(D) glucomylase activity

Answer: (A)

10. Type lines can be defined as the two innermost ridges which start parallel, diverge and surround or tend to surround ______.

(A) Pattern area

(B) Inner terminus

(C) Outer terminus

(D) Core

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email