MCQs on Forensic Science - 48

1. The following technique is used to identify the enzymes in blood samples:

(A) Southern blotting

(B) Electrophoresis

(C) TLC

(D) Northern blotting

Answer: (B)

2. Match the following:

List – I                                            List – II

(I) Central pocket loop       (1) Contains no delta

(II) Arches                             (2) Contains two loops opening on the same side

(III) Twinned loop               (3) Contains one core and two delta

(IV) Lateral pocket loop     (4) Contains two loops opening at opposite sides

Codes:

(I) (II) (III) (IV)

(A) 3 1 2 4

(B) 2 3 1 4

(C) 4 3 2 1

(D) 3 1 4 2

Answer: (B)

3. Assertion (A): In disputed paternity and maternity cases, it is not possible to determine the blood group of the child.

Reason (R): The blood groups are not inherited as per Mendelian law of inheritance.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is incorrect and (A) is correct.

Answer: (C)

4. Application of ABO grouping in disputed paternity was first used by

(A) Landsteiner

(B) Hirschfeld

(C) Bernstein

(D) Ottenberg

Answer: (D)

5. Genes which exists as alternate expressions at a particular locus is known as

(A) Loci

(B) Antigen

(C) Allele

(D) Phenotype

Answer: (C)

6. Kozelaka and Hine method is used for the quantitative estimation of

(A) Ethyl Alcohol

(B) Opium

(C) Cocaine

(D) Cannabis

Answer: (A)

7. The following colour tests is applied for the detection of halogenated hydrocarbons?

(A) Fujiwara Test

(B) Koppanyi-Zwikker Test

(C) Sodium nitroprusside

(D) Cobalt thiocyanate

Answer: (A)

8. The following is a poisonous mushroom species:

(A) Amanita phalloides

(B) Morchella esculenta

(C) Boletus edulis

(D) Cantharellus cibarius

Answer: (A)

9. Scott’s test is applied for the detection of

(A) Amphetamines

(B) Barbiturates

(C) Opiates

(D) Cocaine

Answer: (D)

10. The active ingredients of cannabis are collectively known as

(A) Cannabinoids

(B) Annabinoids

(C) Cannazoids

(D) Cannatedois

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email