MCQs on Interior Decoration and Designing - 5

1:-The sense of movement that smoothly leads one's eye from an area to another in an architectural design is called 

A:-Scale
B:-Balance 
C:-Rhythm 
D:-Emphasis

Correct Answer:- Option-C

2:-Lines flowing away from a centre point are called 

A:-Harmony
B:-Repetition 
C:-Radiation 
D:-Proportion

Correct Answer:- Option-C

3:-Whenever the objects increase or decrease in size, pattern, or colour, then it is called 

A:-Gradation
B:-Visual Weight 
C:-Emphasis
D:-Repetition

Correct Answer:- Option-A

4:-Which of the following would help a small room feel larger ?

A:-Use cool light colours
B:-Use large furniture, patterns and textures 
C:-Use rough textures
D:-Place lighting as one chandelier 

Correct Answer:- Option-A

5:-The decoration of the front parlour of traditional Arabic homes are known as 

A:-Majlis paintings
B:-Nagesh paintings 
C:-Both of the above 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

6:-The new design approach to interior architecture based on modern environmental psychology emphasizing human experiential needs is called 

A:-Experiential interior design
B:-Behavioural Science 
C:-Sociology
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-A

7:-What is experienced in an environment would be coded as ?

A:-Sensorial Experiences
B:-Emotional and Intellectual Experiences 
C:-Pragmatic and Social Experiences
D:-All of the above 

Correct Answer:- Option-D

8:-Balance which is characterized by the same objects repeated in the same positions on either side of a vertical axis is called 

A:-Symmetrical balance
B:-Asymmetrical balance 
C:-Rhythm
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-A

9:-Use of the same element like pattern, colour, texture, line or any other element, or even more than one element, more than once throughout a space is 

A:-Rhythm
B:-Repetition 
C:-Progression 
D:-Character

Correct Answer:- Option-B

10:-Taking an element and increasing or decreasing one or more of its qualities is called 

A:-Repetition
B:-Progression 
C:-Rhythm
D:-Transition

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email