MCQs on Public Health - 13

1:-The formation and excretion of urine less than 500 ml in 24 hours is termed as

A:-Anuria
B:-Polyuria
C:-Oliguria
D:-Pyuria

Correct Answer:- Option-C

2:-Which is the technique used to dislodge the impacted foreign body from upper respiratory tract to clear the airway is?

A:-Vasalva manoeuvre
B:-Heimlich manoeuvre
C:-Carotid sinus massage
D:-Vagal manoeuvre

Correct Answer:- Option-B

3:-The process in which there is continuous scrutiny of factors that determines the occurrence and distribution of disease is termed as

A:-Controlling
B:-Virulence
C:-Monitoring
D:-Surveillance

Correct Answer:- Option-D

4:-Bluish discolouration of skin and mucous membrane due to poor oxygenation is termed as

A:-Pallor
B:-Cyanosis
C:-Erythema
D:-Jaundice

Correct Answer:- Option-B

5:-Which of the following disease is caused only by energy deficiency?

A:-Kwashiorkor
B:-Marasmus
C:-Marasmic Kwashiorkor
D:-Nutritional Marasmus

Correct Answer:- Option-B

6:-Find out the most heat sensitive vaccine among the following?

A:-Measles
B:-Tetanus
C:-Pentavalent
D:-BCG

Correct Answer:- Option-A

7:-What is the typical play for a schooler?

A:-Associative play
B:-Co-operative Play
C:-Parallel Play
D:-Unoccupied play

Correct Answer:- Option-B

8:-Normal weight gain in single torn pregnancy in an average Indian women?

A:-15 kg.
B:-20 kg.
C:-9 kg.
D:-11 kg.

Correct Answer:- Option-D

9:-WHO recommendation of iron and folic acid for pregnant woman is

A:-Elemental iron 60mg and 0.4 mg folic acid per day
B:-Elemental iron 100 mg and 0.6mg of folic acid per day
C:-Elemental iron 100 mg and 100mg of folic acid per day
D:-Elemental iron 30 mg and 0.3 mg of folic acid per day

Correct Answer:- Option-A

10:-Which one is a cause of physiological anaemia in pregnancy

A:-Poor iron intake
B:-Heamodilution
C:-Vomiting
D:-Blood loss

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email