MCQs on Public Health - 16

1:-normal pregnancy period in human being is

A:-250 days
B:-270 days
C:-280 days
D:-300 days

Correct Answer:- Option-C

2:-Signs of placental separation are the following except

A:-Rise of temperature
B:-Lengthening of umbilical cord at vulva
C:-Shivering
D:-Gush of blood

Correct Answer:- Option-A

3:-The first pill of oral contraceptives starts on which day after starting of menstruation

A:-1st day
B:-3rd day
C:-5th day
D:-7th day

Correct Answer:- Option-C

4:-Which one is not a natural method of contraception

A:-Basal body temperature monitoring
B:-Safe period
C:-Rhythm method
D:-Foam tablets

Correct Answer:- Option-D

5:-The institution provides primary health care at grass root level in the community

A:-PHS
B:-Subcentre
C:-CHC
D:-FHC

Correct Answer:- Option-B

6:-Pulse Polio Immunization Programme was launched in India..

A:-1993
B:-1997
C:-1994
D:-1995

Correct Answer:- Option-D

7:-The theme of World Health Day 2019

A:-Health for All
B:-Blood save lives
C:-Universal health coverage, everyone, everywhere
D:-Make hospitals safe in emergencies

Correct Answer:- Option-C

8:-The organizer for activities of PHC.

A:-Medical officer
B:-Health Superviser
C:-Public health nurse
D:-Health inspector

Correct Answer:- Option-A

9:-A note book carried by a health worker during home visit and the information written in the proper record on return to health centre.

A:-Incidental report
B:-Family folder
C:-Village record
D:-Daily diary

Correct Answer:- Option-D

10:-A new initiative for child health screening and early intervention for birth defects, disease, deficiency and developmental delays.

A:-NSSK
B:-RBSK
C:-JSSK
D:-JSY

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email